Nyheter

Ko räddades efter lång simtur

En ko kunde under onsdagskvällen räddas upp på land efter att ha varit ute på en lång simtur.
Nyheter • Publicerad 15 maj 2013
Efter 40 minuters kamp i vattnet kunde kon räddas upp på land.
Efter 40 minuters kamp i vattnet kunde kon räddas upp på land.Foto: Anders Rosenberg

Larmet om att en ko befann sig ute i Åsunden utanför Sjögunnarsbo söder om Ulricehamn kom kvart i åtta på onsdagskvällen. Räddningstjänsten i Ulricehamn ryckte ut och la först i en båt i Ulricehamn och åkte söderut med den. Samtidigt åkte man Marbäcksvägen söderut med bilen för att lokalisera kon.

Även polisen tog sig till platsen för att hjälpa till.

Personalen ute i båten hittade kon och lyckades få ett rep om den. Sedan följde ett mödosamt arbete med att bogsera den mot land.

– Det var nog ett tungt arbete och svårt att få in den vad jag förstod, säger Jan Kuusisto som är jourhavande stabschef på räddningstjänsten.

Ungefär tjugo över åtta, när kon alltså hade varit ute och simmat i minst fyrtio minuter, lyckades man så föra den upp på land till den väntande lantbrukaren. Väl där var kon inte helt överens med människorna som försökte hjälpa den men så småningom ska den ha lugnat ner sig.

– Den har nog varit ute på ett äventyr, och den verkade onekligen pigg trots allt, säger Jan Kuusisto.

Han säger att han inte har hört talas om att räddningstjänsten har gjort något liknande förut.

– Jag har jobbat i tjugofem år och vi är med om det mesta. Men jag har aldrig varit med om eller hört talas om något sådant här, att en ko varit ute och simmat i en sjö.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.