Annons
Nyheter

Klartecken till anställning som domprost

Tillsättningen av Carl Sjögren som domprost i Skara domkyrkoförsamling är i praktiken klar. Endast ett formellt beslut av tillsättningsnämnden återstår.
Nyheter • Publicerad 25 april 2013

Som UT tidigare berättat är Carl Sjögren föreslagen som domprost i domkyrkoförsamlingen i Skara. I förra veckan hölls MBL-förhandling i frågan. Från fackligt håll fanns inget att erinra mot förslaget.

Vilket betyder att de nu endast återstår ett formellt beslut av tillsättningsnämnden, vilket väntas tas vid ett sammanträde den 2 maj.

Annons

Carl Sjögren vill avvakta med att kommentera tillsättningen till dess det formella beslutet tagits.

Förutom att ha funktionen kyrkoherde ingår andra uppgifter för en domprost. Till dessa hör att vara vice ordförande i domkapitlet. Det är biskopen som är ordförande här.

I stiftsstyrelsen kan domprosten få gå in som ledamot i de fall biskopen, som är ordförande, inte har möjlighet att delta.

Bakgrunden till anställningen är att nuvarande domprost i Skara domkyrkoförsamling, Anders Alberius, avgår med pension.

Carl Sjögren, som i dag är kyrkoherde i Ulricehamns församling, väntas tillträda den nya tjänsten tidigt i höst.

Att vara kyrkoherde innebär bland annat att man är chef över de anställda i församlingen. Samtidigt är kyrkoherden formellt anställd av församlingen.

Det blir nu det så kallade indelningsdelegerade som får ansvaret att anställa en ersättare då Carl Sjögren lämnar tjänsten som kyrkoherde.

Att det blir indelningsdelegerade och inte kyrkonämnden hänger samman med den kommande sammanslagningen av Ulricehamns kyrkliga samfällighet och Åsundens församling till ett nytt pastorat.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons