Annons
Nyheter

Klart med extrapengar till elever i behov av särskilt stöd

Nu är det klart med mer pengar till skolan.
Kommunfullmäktige ger klartecken till en ökad ram på 7,2 miljoner kronor på helårsbasis till för- och grundskolan i Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 30 april 2013

Beslutet togs i måndags.

Det var efter ett initiativ-ärende från Moderaterna för några månader sedan som kommunstyrelsen nu lade fram förslaget för kommunfullmäktige.

Annons

Det bygger på ett underlag som förvaltningen tagit fram. Här pekas på behov av resursförstärkningen inom flera områden.

Pengarna, som skjuts till inför höstterminen, ska användas till att förstärka arbetet med barn och elever som är i behov av särskilt stöd.

För att de verkligen ska få det stöd de har rätt till kommer fler lärare och specialpedagoger att anställas.

? Tolv specialpedagoger/ speciallärare/ resurspedagoger/lärare till grundskolan - fem miljoner kronor.

? Fyra specialpedagoger till förskolan - två miljoner kronor.

? Skoldatatek, datorer, läsplattor, pedagogiska program - 200 000 kronor.

Det fanns även förslag att tillföra pengar för att kunna anställa två rektorer, enligt förslag från förvaltningen. Det skulle ha kostat ytterligare 1,2 miljoner.

Kommunfullmäktige står bakom förvaltningens uppfattning att ledarskapet i skolan behöver stärkas. Men i avvaktan på utvärdering av ledningsorganisationen, avvaktar man med den delen av beslutet.

Pengarna ska inte hanteras inom ordinarie resursfördelningsmodell utan hanteras separat. Detta som ett sätt att försäkra sig om att pengarna verkligen används till det de är avsedda för.

Ramökningen finansieras direkt mot resultatet för 2013, som minskas med motsvarande belopp.

Annons

Jan-Olof Sundh (V) välkomnade beslutet.

– Då vi tidigare föreslog att ytterligare 5,5 miljoner kronor var det bara Miljöpartiet som stödde oss. Vi har också tidigare krävt en satsning på fler speciallärare. Nu visar det sig att vi inte bara hade rätt, vi får också rätt, sa Jan-Olof Sundh.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons