Klart för samarbete om miljö och bygg
En gemensam organisation och en gemensam myndighetsnämnd är vad som står för dörren.
Närmast väntar fackliga förhandlingar samt politisk förankring innan politiskt beslut i respektive kommunfullmäktige kan tas senare i vår.
Förutsatt så att processen fortlöper som politikerna tänker sig, träder det nya samarbetet i kraft den 1 september i år.
Vid en pressträff i onsdags redogjordes för bakgrund samt förhoppningar kring det kommande samarbetet, som rör områdena bygg, miljö, livsmedel, tobak och alkohol samt receptfria läkemedel.
Kommunalråden Lars Holmin (M), Ulricehamns kommun och dennes motsvarighet i Tranemo kommun, Crister Persson (C) fanns på plats, liksom respektive oppositionsråd Claes Redberg (S), Tranemo kommun och Mattias Josefsson (S), Ulricehamns kommun.
Beskedet är att det nu finns en preliminär överenskommelse om att genomföra samarbetet. Flera motiv anges:
? Minskad sårbarhet. Med en gemensam förvaltning ökar flexibiliteten vilket gör det lättare att klara verksamheten. Det gagnar i sin tur medborgarna i form av bättre service. Samtidigt får kommunerna lättare att klara de inspektioner som de enligt regelverket ska göra.
? Ökade möjligheter till rätt kompetens. Med en större för organisation ökar möjligheten att få sökande till lediga tjänster.
? Med en gemensam organisation påverkar arbetsmiljön positivt, i form av möjlighet till utbyte av tankar, idéer och erfarenheter.
? Samordningsfördelar exempelvis inom områden som administration, arkiv och licenser kan kostnaderna sänkas.
Kostnaderna väntar dock tillfälligt ökar under ett övergångsskede.
– Men sett över tid tror vi att totalkostnaden kan minska. Trots att vi räknar med att utöka med ett antal tjänster inom ramen för den nya organisationen, säger Lars Holmin.
Hur ser politikerna då på farhågorna över försämrad service gentemot företag och kommuninvånare?
– Jag tror inte det finns en sådan risk. Samarbetet ger en robustare organisation och ökade möjligheter till att rekrytera spetskompetens. Jag tror snarare att tillgängligheten kommer att öka, säger Claes Redberg.
Ulricehamns kommun har dragit på sig hård kritik från länsstyrelsen för att miljö- och byggnämnden inte klarar tillsyn och kontroll inom livsmedel och hälsoskydd. Kommer den nya organisationen göra att ni hinner komma ikapp denna brist?
– Snarare blir det så att vi börjar på nytt med den nya organisationen. Med samarbetet kommer vi ha lättare att klara kraven och förväntningarna, säger Lars Holmin.
Den gemensamma myndighetsnämnden ska bestå av tre ordinarie ledamöter och tre ersättare från respektive kommun. Totalt är det en minskning, jämfört med i dag. Någon risk att det demokratiska inflytandet genom detta skulle minska ser ingen av de fyra politikerna.