Nyheter

"Katastrof" att skicka tillbaka romer

I onsdags var Lena Sanver från Trädet i Stockholm för att delta i en manifestation mot avvisningen av romer till Kosovo.
Nyheter • Publicerad 5 mars 2010

Bakgrunden till manifestationen och protesterna är ett vägledande beslut av Migrationsverket den 10 april 2008. Innan dess var det möjligt för romer från Kosovo att få uppehållstillstånd.

– Men helt plötsligt ansågs romer kunna återvända till Kosovo, säger Lena Sanver.

Hon har dock uppfattningen att situationen inte alls har förändrats och hon anser sig ha stöd från annat håll. Hon tar bland annat upp att UNHCR i sin senaste rapport bedömer att romer hör till de grupper i Kosovo som löper störst risk att utsättas för förföljelse. Och efter ett besök i Kosovo kräver Europarådets människorättskommissionär, Thomas Hammarberg, att avvisningarna av romer ska stoppas.

Bland annat handlar det om att romer skickas till två ökända läger förgiftade av bly.

I ljuset av detta tycker Lena Sanver att praxisbeslutet är konstigt.

– Det betyder att de romer från Kosov som kom upp till beslut efteråt fick avslag trots att de egentligen har skyddsbehov enligt bland annat UNHCR och EU, säger Lena Sanver.

– Det här är människor som faktiskt är förföljda mot bakgrund av sin etnicitet.

Lena Sanver går så långt som att hävda att romer inte behandlas rättvist av svenska myndigheter.

– Om man tittar på andra beslut från Balkan argumenteras det på ett tyngre sätt. Då det gäller romer gör de inte det, de använder undermålig landinformation, trots att vi och väldigt många advokater runt om i landet använder tyngre landinformation.

Under resan till Stockholm var hon och bland annat ett antal romer på ett möte i riksdagshuset där de på initiativ av Vänsterpartiet hade ett möte med politiker.

Lena Sanver är inte nöjd med mötet. Bland annat för att det blev för stressigt efter att romerna haft problem med sin buss. Men också för att hon inte var överens med politikerna.

Hon riktar sig speciellt mot vad Björn von Sydow sade, att blylägren visserligen är fruktansvärda men att det också finns ett bra område med bostäder för romer.

– Just det här området som han pratar om är ju ett område som romerna på blylägret har blivit fördrivna ifrån.

– Den här ignoransen gjorde mig fruktansvärt upprörd.

På den efterföljande manifestationen var det sedan ett hundratal romer. Lena Sanver är inte hoppfull om möjligheterna att påverka genom sådana här manifestationer.

– Om det är riktigt fint väder kan man se någon riksdagsledamot titta ut under tio minuter samtidigt som de äter en glass. Det är bättre att hålla sådana här manifestationer på sommaren när man i alla fall har en chans att se någon av dem. Det är svårt att märkas.

Men hon tillägger att detta i alla fall är en bra början, bland annat eftersom det här är ett initiativ från romerna själva. – Det här är inte det sista som är sagt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.