Katalysatorstölderna fortsätter – Karlslätt hårt drabbat

Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Ulricehamn • Publicerad 4 maj 2023 • Uppdaterad 6 maj 2023
Seanste veckorna har det gått en våg av katalysatorstölder över Ulricehamn.
Seanste veckorna har det gått en våg av katalysatorstölder över Ulricehamn.Foto: Janerik Henriksson/TT

Under onsdagen polisanmäldes en katalysatorstöld på Karlslätt i Ulricehamn. Den drabbade bilen tillhör en kvinna i 20-årsåldern och stölden ska ha inträffat någon gång under natten mellan tisdag och onsdag.

Tidigare i veckan anmäldes ytterligare en katalysatorstöld i samma område och tidsangivelsen för det brottet är densamma.

Ytterligare två katalysatorstölder är polisanmälda i Ulricehamn de senaste två veckorna, varav en i just Karlslättsområdet.

Anledningen till att bilarnas katalysatorer är attraktiva stöldbyten är att de innehåller ädelmetaller som palladium, platinum och rodium, till ett uppskattat värde på 1 000–3 000 kronor per katalysator.

Och från flera håll, bland annat statistik från Larmtjänst, rapporteras att katalysatorstölderna ökar. Under 2022 stals totalt 7 791 stycken från bilar i Sverige, vilket är ett nytt rekord.

Enligt en artikel i Teknikens värld, så är Toyota det bilmärke som är hårdast drabbat, och då framför allt modellen Prius av årsmodell 2004–2010. Volvo är tvåa på listan och det är främst bilar från 1990-1999 som drabbas.

Fakta

Så skyddar du bilen mot katalysatortjuvarna

• Parkera helst bilen i ett låst garage eller på en upplyst plats.

• Installera ett lutningslarm. Det aktiveras då tjuvarna försöker lyfta upp bilen.

• Montera ett låsskydd över katalysatorn. Det förlänger brottstiden och ökar chansen att tjuven blir upptäckt.

• Om du ska sälja bilen är det viktigt att ägarbytet har registrerats innan du släpper ifrån dig bilen.

Källa: Svedea

Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.