Nyheter
Ulricehamns kommun kan ha brutit mot lagen när man har beviljat pengar till elever som ska studera utomlands.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2010

I Ulricehamn har politikerna sagt nej till utbildning utomlands för grundskolan men inte för gymnasiet. Inställningen från kommunens sida har varit att det är lagligt att bidra med pengar för gymnasiestudier.

Bland annat fick en elev nyligen skolpeng på 70 000 kronor samt ett inackorderingstillägg och ett resebidrag för studier vid Svenska skolan i Fuengirola i Spanien.

Men ett beslut som detta kan alltså ha varit olagligt.

Sveriges kommuner och landsting (SKL) har den sista tiden fått allt fler frågor från kommuner om saken och började därför se över lagligheten ordentligt. I går träffade man Skolverket för att diskutera frågan. Allt talar för att man tolkar det som olagligt för kommuner att ge pengar till studier utomlands.

– Varken vi eller Skolverket har så här långt sett att det finns någon sådan möjlighet, säger Per-Arne Andersson som är direktör för avdelningen för lärande och arbetsmarknad på SKL.

Enligt Per-Arne Andersson handlar det dels om att många skolor inte är godkända av Skolinspektionen, dels om att det kan vara ett brott mot kommunallagen att ge pengar till studier utomlands.

Det finns statsunderstödda utlandsskolor, exempelvis i Bryssel, London och Fuengirola i Spanien. Men enligt Laila Kämpe, som utreder frågan på SKL, är det inte heller i dessa fall tillåtet för kommuner att betala.

– Om kommunerna ska lämna bidrag till utlandsskolorna krävs en lagändring, säger hon till tidningen Dagens Samhälle.

Efter mötet med Skolverket väntas SKL gå ut med tydligare riktlinjer till kommunerna.

– Vi kan inte låta bli att ta i den här frågan. Då kommer fler kommuner att bryta mot lagen och göra oegentligheter, säger Per-Arne Andersson.

Som dock ser ett behov av att skapa andra möjligheter för att underlätta studier utomlands, eftersom människor blir allt rörligare.

Enligt chefen för barn- och utbildningsförvaltningen, Göran Nyman ska de nu avvakta vad SKL har att komma med och sedan se över frågan.

– Vi konstaterar att vi inte är helt fel ute när det gäller grundskolan. Vi kan vara fel ute när det gäller gymnasiet men jag tror inte det, säger han.

– Det här måste vi naturligtvis titta på så får vi se var vi landar, SKL kan göra en tolkning och andra jurister kan göra andra tolkningar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.