Kajsa och Kerstin landade mitt i krisen
Kajsa Spetz från Ulricehamn tillsammans med farmor Kerstin från Nitta lyfte från Sverige i slutet av förra veckan. Slutdestinationen var Kochi i Japan där Kajsas faster Johanna med familj befinner sig i tre månader på ett stipendium.
De båda resenärerna kunde inte ana att de skulle flyga rakt in i ett land skakat av efterskalv och risk för radioaktiva utsläpp.
– Nyheter rullar hela tiden om vad som hade hänt och händer. Tyvärr fattar vi inte eftersom det bara är på japanska. Vi har gått in på svenska och engelska sidor för att få information, säger Kajsa Spetz.
Eftersom de åkte söderut från Tokyo kom de aldrig till något område som drabbats av jordbävningen. Det dröjde också därför ett tag innan de förstod omfattningen av katastrofen.
– När vi satt på flygplatsen och väntade såg vi bilder och nyheter om en jordbävning men allt var på japanska så vi tänkte inte mer på det. Vi mötte min faster och hennes familj utanför flygplatsen och de viste inte heller om något. På kvällen gjorde vi annat och när vi kom till universitetet där Johanna går hörde vi mycket mer och såg på nyheterna att det hade varit en tsunami i Japan. Det var först då vi förstod hur allvarligt det var.
Kochi ligger i södra Japan, utmed östkusten. Här finns en god beredskap för tsunamis.
– Under fredagen restes stora betongväggar upp ut mot havet, som skydd, säger Kajsa.
För att få ett grepp om hur invånarna i Kochi ser på läget frågades grannarna redan under helgen hur de såg på läget. Svaret blev något dubbeltydigt.
– Vi fick ett nej, de var inte oroliga. Samtidigt sa de att de hade sina väskor packade om något skulle hända.
I Japan i stort har nu rädslan för ett radioaktivt utsläpp från det skadade kärnkraftverket Fukushima tagit över rädslan för efterskalv och nya jordbävningar. Svenska UD rekommenderar inga svenskar, som absolut inte måste, att åka till Japan.
– Tiden för oss i Japan kommer nog inte att påverkas men kanske att hemresevägen blir ändrad. Pappa tittar på andra lösningar för att vi ska slippa mellanlanda i Tokyo. Det är väl det som känns lite osäkert just nu, säger Kajsa Spetz.
Johanna Spetz med familj kommer stanna i Japan i ytterligare en månad, precis som det var tänkt från början.
Fredagen den 11 mars
Den kraftigaste jordbävning som uppmätts i Japan har sitt epicentrum på 2,5 kilometers djup i havet utanför regionen Tohoku, cirka 380 kilometer nordost om Tokyo. Skalvet uppmäts till 9,0 på Richterskalan och är det femte kraftigaste i historien. En kraftig tsunami, en tio meter hög flodvåg, slår in mot kusten och för med sig nästan allt i sin väg. Staden Sendai hör till dem som drabbas värst.
Flera japanska kärnkraftverk stängs automatiskt vid jordbävningen. Ett mindre radioaktivt läckage rapporteras från Fukushima.
Lördagen den 12 mars
Reaktor 1 i Fukushima exploderar.
Måndagen den 14 mars
Reaktor 3 i Fukushima exploderar. Evakueringen av boende i området påbörjas.
Tisdagen den 15 mars
Reaktor 2 i Fukushima exploderar. Dessutom utbryter en brand i den avstängda reaktor 4. Denna gång befaras att tanken i reaktor 2 kan ha skadats.
Onsdagen den 16 mars
En redan skadad reaktor börjar brinna. Kylning av reaktorerna från helikopter övervägs. Japan ber USA om hjälp.