Annons
Nyheter

Juristens råd: Kontakta kommunen

Problem med svartmögel ska åtgärdas skyndsamt. Det hävdar Hyresgästföreningens jurist Anna Qvil.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014

Hon kommer regelbundet i kontakt med hyresgäster som inte är överens med sin hyresvärd. Ett generellt råd hon ger de medlemmar hon företräder är att kontakta kommunens miljöförvaltning. I Ulricehamns kommun är det miljö och samhällsbyggnad som har hand om sådana ärenden.

I det aktuella fallet i Ulricehamn går åsikterna isär om när problemen med svartmögel först påtalades. Enligt familjen var det för ett och ett halvt år sedan, enligt hyresvärden sent i höstas. Vad räknas med att åtgärda mögel skyndsamt?

Annons

– Det är svårt att säga en exakt tid, men om hyresgästen tar upp problemet och det inte händer något kan han eller hon gå vidare till miljöförvaltningen och be dem göra en egen utredning. De är ju en myndighet som kan vidta åtgärdsförelägganden, säger Anna Qvil.

Hon tillägger att kommunen först ska uppmärksamma fastighetsägaren på situationen och låta fastighetsägaren svara på kritiken från hyresgästen. Därefter kan kommunen genomföra en egen undersökning av bostaden.

– En fackman kan fastställa om det finns svartmögel och om det finns i en sådan mängd att det är ohälsosamt.

Vad gäller vid uppsägningar, hur mycket ljud får en stor familj ge upphov till?

– När vi får klagomål från grannar upplyser vi dem om att barn låter och att det räknas som ljud man får tåla. Det är en oskälig grund för uppsägning.

Under uppsägningstiden kan hyresgästen bestrida uppsägningen. Han eller hon hör då av sig till sin hyresvärd. Hyresvärden är då skyldig att gå vidare med ärendet till hyresnämnden. Om fastighetsägaren inte kontaktar nämnden inom en månad förfaller uppsägningen och hyresgästen får bo kvar, enligt Hyresgästföreningen.

Hyresnämnden har, enligt nyhetsbyrån TT, nyligen prövat ett fall där en barnfamilj inte fick förlängt andrahandskontrakt eftersom grannar hade klagat på barnens bullriga lek. Nämnden gjorde en bedömning av ljudnivån och kom fram till att buller från barns lekar är något den som bor i en hyreslägenhet får räkna med.

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons