Nyheter
Mest känd som programledare för SVT:s Agenda. Sedan ett år KD-politiker med siktet inställt på en plats i Europaparlamentet. I torsdags gjorde han ett kort gästspel i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2014
Lars Adaktusson, journalist med ny agenda, och med sikte på EU-parlamentet.
Lars Adaktusson, journalist med ny agenda, och med sikte på EU-parlamentet.Foto: 

För drygt ett år sedan bestämde sig Lars Adaktusson för att ta steget från journalistiken till politiken, sedan han fått frågan av KD-ledaren Göran Hägglund.

Att det skulle bli Europapolitik var kanske inte självklart, men Alf Svensson var på väg från EU-parlamentet och Lars Adaktusson hade både intresse för och erfarenhet av utrikespolitiska frågor och så blev det som det blev.

UT träffar honom på väg mellan ett möte i Borås och ett i Skövde. Dagen före har han varit med i direktsänd teve, i SVT:s serie med utfrågningar av partiernas toppkandidater i Europavalet. Schemat är späckat.

Vad kan du tillföra Europaparlamentet?

– Jag hoppas kunna driva de frågor jag brinner för – mänskliga rättigheter, asyl- och flyktingspolitiken, men också företagande och handel. Ensam är inte stark, man måste kunna samarbete och skapa allianser och det är en styrka att ingå i den stora kristdemokratiska gruppen i parlamentet.

Viktigaste frågorna för EU nästa mandatperiod?

– En av de viktigaste är frihandelsavtalet med USA, som kommer att hamna på parlamentets bord. Det är det största handelsavtal som har ingåtts bilateralt och enligt beräkningar som gjorts handlar om hundratusentals nya jobb på båda kontinenterna och helt nya förutsättningar för företagande och handel. För Sverige, som är så exportberoende, skulle det ge en enorm boost åt ekonomin.

Löser man arbetslösheten i Europa genom detta?

– Det enda sättet att komma tillrätta med arbetslöshet är att skapa goda förutsättningar för företagande, inte minst när det gäller möjligheterna att exportera och bedriva handel.

Du skriver i din presentation att det är viktigt att beslut fattas på lägsta möjliga nivå. Är det en inbyggd kritik mot hur det fungerar i dag?

– Delvis är det det. Det är också ett uttryck för den politiska vilja KD har att effektivisera EU, att EU ska syssla med rätt saker. Vi vill öka graden av vaksamhet så att inte den onödiga byråkratin och den onödiga centraliseringen i Bryssel växer.

– I dag finns krafter som arbetar för gemensam beskattning, gemensam finanspolitik, kvotering av bolagsstyrelser, gemensam familjepolitik. Men det är inte ett Europas förenta stater vi vill ha, det här är inga beslut som ska fattas på central nivå.

– Vi vill använda det här fantastiska samarbetet till det som handlar om fred och säkerhet, klimat- och miljöpolitik, gränsöverskridande brottslighet, handelsfrågor och det som vi verkligen behöver samarbete om.

Varför ska ulricehamnarna rösta i EU-valet?

– Därför att en så stor del av beslutsfattande i Sverige härrör från EU. Då är det viktigt att vi är med och påverkar vilka som sitter i parlamentet. Ett annat skäl är att de ledamöter som väljs in i parlamentet i det här valet får mer att säga till om än någon gång tidigare. Parlamentet får mycket större makt och befogenheter på flera områden.

Hur påverkar beslutsfattandet i EU människor i exempelvis Ulricehamn?

– Ett exempel är att parlamentet nyligen tog nya regler för upphandling, vilket påverkar kommunernas verksamhet. Sen finns det också miljöregler, trafikregler, livsmedelsbranschen är i hög grad kontrollerad eller styrd av EU-direktiv. Besluten griper in i vårt vardagsliv på många olika sätt, fast vi inte är medvetna om det.

Kristdemokraterna har i dag ett mandat i Europaparlamentet, en plats som Alf Svensson sitter på. Målsättningen för nästa mandatperiod är två mandat. KD ingår i den kristdemokratiska partigruppen, som är parlamentets största. I EU-parlamentet sitter ledamöterna inte nationsvis, utan just i partigrupper.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.