Nyheter

JO gick på Thorleif Petterssons linje

Det kan löna sig att anmäla. Thorleif Pettersson fick tillbaka sitt bostadstillägg och han fick även rätt mot Försäkringskassan hos JO.
Nyheter • Publicerad 1 september 2011

UT skrev för ungefär ett år sedan om Thorleif Petterssons kamp med Försäkringskassan. Försäkringskassans automatiska omräkningssystem hade räknat fel på Thorleifs inkomst och dragit in hans bostadstillägg. Han anmälde Försäkringskassan till JO efter som han ansåg att de skött hans ärende illa.

I dagarna kom så JO:s beslut. De ger Thorleif Pettersson rätt och ger Försäkringskassan kritik för sin hantering av ärendet. JO anser att de gett Thorleif Pettersson bristfällig information vilket har lett till att hanteringen av hans ärende har fördröjts.

För Thorleif Pettersson innebär beskedet blandade känslor. Lite förvånad över att Försäkringskassan inte fått någon påföljd är han.

– Ja, de var så djävla otrevliga fram till att jag JO anmälde dem: Anklagade mig för fusk och bollade mig hit och dit. Sen efter anmälan ringde det upp någon som sa att de hade gjort fel och att det här skulle hon fixa. Tio minuter senare ringde hon igen och sa att det var klart. Då hade jag bostadstillägg igen, säger Thorleif Pettersson.

Känner du att du fått upprättelse nu?

– Det känns väl inte helt ok att Försäkringskassan endast fått kritik från JO och jag otroligt mycket besvär. Jag upplevde en osäker, orolig tid och det hade väl varit på sin plats med någon form av extra ersättning för den behandlingen jag fick.

Du var utan bostadstillägg i tre månader. Hur gick det?

– Som tur var hade jag lite sparade pengar, annars hade det inte gått, säger han.

Med en nettoinkomst från halv ålderspension och halv sjukpension på 8 600 kronor i månaden och en hyra på cirka 5 400 kronor behövdes bostadstillägget på 1 600 kronor.

Anneli Svensson, områdesansvarig fördragande för socialförsäkringen hos JO, är den som handlagt Thorleif ärende hos JO.

Ni har gett försäkringskassan kritik. Vad händer nu?

– Det händer inget mer från vår sida. Vår kritik är inte bindande för myndigheten - de behöver inte rätta sig efter vårt beslut. Men oftast gör de det - ingen myndighet vill ha kritik från JO. Vi har uttalat vår åsikt, säger hon.

I sitt svar på JO-anmälan medger Försäkringskassan att Thorleif Pettersson av dem felaktigt blivit ombedd att ta kontakt med Pensionsmyndigheten. Det finns för Försäkringskassans personal ett dokument Gränssnitt som behandlar hur bostadstillägg ska beräknas och om det är Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten som gör det. Försäkringskassan medger att "det är uppenbart att den eller de personer som gav felaktiga uppgifter till Thorleif Pettersson inte tagit del av dokumentet."

När ni får ett beslut där JO tycker att ni handlat fel vad händer hos er då?

– Det som händer är att ledningen hör av sig till platschefen för den del av försäkringskassan som ärendet gäller. De kräver att denne ger en förklaring till vad som hänt och vilka åtgärder som behöver göras för att undvika att det händer igen. Kanske behöver personalen vidare utbildning eller så.

I det här fallet är det så att vi får försöka nå ut till vår personal med mer information om hur de ska agera när en kund befinner sig i den här situationen mellan två myndigheter som ska handlägga bostadstillägg.

Hade Thorleif Petterssons JO-anmälan någon betydelse för utgången i hans fall?

– Nä, anmälan i sig har ingen betydelse för utgången av ett ärende.

Thorleif Pettersson anser att det inte var förrän ni blev anmälda som ni tog honom på allvar?

– Det är inte min bild.

Åsa Dahlberg

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.