Jakt med hunden i centrum
Det är fel att säga att det var de sista entusiasterna som samlades på Rådde i Länghem i lördags. Men de tillhör i alla fall en krympande skara, de som sätter jakten med stövare framför all annan jakt och som sammanstrålade i Länghem för att uppmärksamma Stövarjaktens dag.
– Det är tredje året som vi genomför den här kampanjdagen och syftet är att visa vad stövarjakt är för något, säger dagens jaktledare Kjell–Göran Josefsson, tillika aktiv inom Västergötlands stövarklubb.
Målgruppen för den här kampanjen är i princip alla som inte jagar med en stövare, men speciellt välkomna är de lite yngre jägarna. Eller förstås även blivande sådana. För det är en alltmer uttunnad skara entusiaster som fortfarande tycker att ett par timmar långt drev är höjden av jaktlycka och medelåldern hos de här jägarna kryper allt högre upp.
– Många jägare hinner inte vara i skogen så länge och har heller inte tålamodet att sitta och vänta. Det skall hända saker omgående och sedan så skall de vara hemma till middag, för de har en massa andra saker som också måste göras, säger Kjell–Göran Josefsson.
Något som går stick i stäv med själva innebörden i stövarjakt. För det viktigaste är inte att få omkull den där lilla ulltotten så snabbt som möjligt, utan först måste hunden få visa vad den kan. Vilket inte alltid är så enkelt som det kan tyckas. För även om haren ibland ger intryck av att vara otroligt korkad så har den en mängd olika knep och finter att ta till för att villa bort en förföljande hund och för många är det mest intressanta med jakten att följa hur hunden jobbar för att hitta spåret igen.
Av ovanstående följer också att det kan bli en lång väntan innan det är dags att försöka komma till skott. En väntan som definitivt blir roligare och trevligare i jaktkompisarnas sällskap, så därför innebär stövarjakt också mycket social samvaro i skogen.
Allt ovan gäller vid jakt på hare. När det handlar om räv så smäller det så fort som möjligt.
Det är Svenska stövarklubben som står bakom Stövarjaktens dag men det är de olika lokal– eller rasklubbarna som genomför själva arrangemangen. På grund av sin storlek är Västergötland indelat i två områden, där den norra delens aktivitet blev inställd på grund av snöovädret. Men i söder så var det alltså Rådde i Länghem som var samlingspunkten och dit kom ett knappt 20–tal jägare med totalt sex hundar. Även några blivande jägare fanns med ute i skogen under dagen.
– Lite färre än förra året. Jag vet att det är älgjakt på ett par håll och det är säkert några som är ute och röjer i skogen i dag också, så den här uppslutningen är vi nöjda med, säger Kjell–Göran Josefsson.
Efter det ordentliga snöfallet i samband med stormen Sven så var det glest med spår inne skogen, vilket tolkades som att skogshararna helst satt och tryckte för att inte sätta avslöjande spår i snön. Däremot så var det betydligt fler spår ute på åkrarna, där fältharen – eller "rö–haren" som den också kallas efter sin färg – var betydligt aktivare. Några bra drev blev det under dagen men det stannade vid det. För när det kom till skott så var jägare och hare aldrig på samma plats. Alltså precis som en normal stövarjaktdag.
Stövare
Snabbdrivande långbenta hundar som används vid jakt på hare och räv. De populäraste raserna i Sverige är hamilton–, finsk–, smålands– och schillerstövare. Dessutom finns det svenska rasklubbar för gotlands– och luzernerstövare. Stövare skall inte driva rådjur eller hjort och blir underkända vid jaktprov om de driver sådana längre än tio minuter.