IVPA-verksamhetens framtid oklar
Ett skäl till att Södra Älvsborgs räddningstjänst sagt upp avtalet om IVPA-verksamhet är att den delen inte är lagstadgad för räddningstjänsten. Samtidigt har man nyligen tagit beslut om besparingar.
Sven-Åke Josefsson är räddningschef:
– Vi kan inte ena stunden göra rationaliseringar och andra stunden göra sådant vi inte är ålagda att göra. Det kostar rätt så mycket pengar och det finns ingen kompensation från regionen.
Det nuvarande avtalet sades upp av direktionen för Södra Älvsborgs räddningstjänst voch det går ut den sista mars. Det finns ännu inget nytt avtal med regionen och ett sådant väntas inte vara klart i tid.
Därför uppstår frågan vad som händer efter sista mars.
– Ett scenario är att man följer det beslut man tagit och slutar med verksamheten. Ett annat är att man fortsätter med verksamheten men då får man vara beredd på att ta den merkostnaden.
Direktionen ska ta beslut i frågan nästa fredag.
Vad blir konsekvenserna om ni slutar med IVPA?
– Jag vill inte spekulera i det innan vi har haft uppe det på direktionens möte. Jag vill inte föregå deras diskussion.
Sven-Åke Josefsson säger att räddningstjänsten i grunden förstås är positiva till IVPA.
– Vi vill ju gärna som organisation hjälpa till i samhället. Det är ju vårt huvudsyfte, även om vi är fokuserade på olyckor.
Ett skäl till att ett nytt avtal ännu är långt borta är att regionen vill hitta ett sätt att hantera IVPA-verksamheten på samma sätt i hela regionen. Därför håller regionen tillsammans med kommunalförbundens samorganisation Västkom på att ta fram ett så kallat modellavtal.
– Uppdraget är att försöka skapa en gemensam avtalsmodell för IVPA-verksamheten, säger Thomas Jungbeck som är direktör för Västkom.
När detta arbete är klart går dock inte att säga. Därför går det inte heller att säga något om hur framtiden för IVPA-verksamheten kan se ut.
Marie Gardtman är chef för ambulansverksamheten i Södra Älvsborg. Hon säger att hon inte har fått några indikationer på vad som kommer hända med IVPA-verksamheten. Men generellt sett är hon positiv till verksamheten och hoppas att i alla fall delen som rör hjärtstopp blir kvar.
– Det finns två olika delar. Det ena är att det är avgörande vid hjärtstopp att man tidigt kommer igång med hjärt lungräddning. Den andra delen handlar om att skapa trygghet i väntan på ambulans. Tryggheten är inte att förringa. Det kan till exempel vara kallt ute och då kan det vara viktigt med en filt och att ha en brandman bredvid sig.
IVPA står för I väntan på ambulans. Det innebär att räddningstjänsten i vissa fall rycker ut för att vara ett komplement till ambulanssjukvården.
Det kan handla om att utföra hjärt lungräddning eller bara skapa trygghet i väntan på en ambulans.