Annons
Nyheter

”Inte kris, men vi har stora problem”

Kommunalrådet Lars välkomnar rapporten om äldreomsorgen som kom nu i veckan.
Nyheter • Publicerad 11 januari 2014
Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

– En mycket bra rapport. Bland det bästa jag läst. Den är tydlig i sina besked om vad som hänt och vad som nu behöver göras, säger Lars Holmin.

I rapporten talas om ett accelererande underskott under flera år. Vilket ansvar för det vilar på er politiker?

Annons

– Det är alltid vi som har det yttersta ansvaret. Vi följer kontinuerligt upp det som förvaltningen rapporter till oss. Men det som rapporten visar är att vi har stora problem inom verksamheten med styrning och kontroll.

Var det något i rapporten som förvånade dig?

– En hel del av det som sägs har vi haft på känn. Medan annat förvånade. Exempelvis den höga nivån vad gäller minusposter i bemanningen. Det handlar om stora pengar och det har inte kommit fram till oss.

Om ni haft mycket på känn, varför har ni inte gjort något åt det?

– Det har vi. Men vi kan inte mer än förlita oss på vad förvaltningen säger. Nu visar det sig att man medvetet har mörkat vissa delar. Det är en kultur som vi nu måste ändra på. Vi i politiken har hela tiden varit tydliga med att det inte är okej med underskott.

Lars Holmin vill inte beskriva situationen som kris.

– Nej, vi har en bra äldreomsorg. Våra äldre får en god omvårdnad. Personalen får jobba hårt, och de utför sitt arbete väl. Det är heller inte på dem som ansvaret ligger.

– Så det är fel att beskriva situationen som kris. Däremot har vi stora problem med styrning och kontroll.

Så när blir det ordning och reda inom äldreomsorgen, utifrån ditt perspektiv?

– Man får räkna med att detta tar tid. Men samtidigt måste det göras skyndsamt, det är skattebetalarnas pengar det handlar om. Jag tycker det är rimligt att vi är en god bit på väg vid halvårsskiftet.

Annons

Vad händer närmast?

– Förvaltningen ska snarast ta fram en plan med konkreta saker som ska göras för att komma tillrätta med situationen.

– Det är inte omöjligt att det kan visa sig att det behövs mer pengar. Men då ska vi säkert veta att pengarna används till det de ska, och inte som nu bara försvinna.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons