Nyheter
Beslutet att minska antalet hållplatsstopp för 200-bussen i centrala Borås har mötts av kritik. Men Västtrafik har inga planer på att ändra sig.
– Nej, vår bedömning är att det är en klok förändring, säger Camilla Holtet, trafikutvecklingschef.
Nyheter • Publicerad 26 oktober 2013

Reaktionerna mot indragna hållplatsstopp för 200-bussen mellan Ulricehamn och Borås har inte låtit vänta på sig. Resenärer som brukar stiga av och gå på vid Bäckängsgymnasiet och Södra torget kommer, som UT berättade i torsdags, inte att kunna göra det från 15 december, vilket har upprört dem som drabbas. Telefonsamtal, mejl, insändare och webbkommentarer vittnar om det, även om det också finns de som är positiva till förändringen.

För den som reser från Ulricehamn blir lasarettet första hållplats, precis som i dag, men istället för att fortsätta ned mot centrum, vänder bussen och åker tillbaks ut på motorvägen, fortsätter söderut och viker sedan av mot Resecentrum.

Orsaken är främst den svåra trafiksituationen i centrala Borås, där bussarna har problem med framkomligheten. Liknande problem har man i Göteborg, där regionbussar från kranskommunerna inte längre går till Brunnsparken utan stannar vid resecentrum på Nils Ericksonplatsen. Västtrafik vill helt enkelt flytta ut regionbussarna från stökig stadstrafik, som orsakar förseningar, åtminstone i de större städerna.

Vad gäller 200-bussen genom Borås har Västtrafik sett till antalet påstigningar vid hållplatserna (man utgår från att antalet av- och påstigningar är ungefär desamma). Uppgifterna gäller hela mars månad i år.

Resecentrum 5 255, Södra torget 6 100, Bäckängskolan 959, Sjukhuset 2 346.

Som framgår har Södra torget flest antal påstigande, men den besvärliga trafiksituationen väger tyngre. Och det är inte aktuellt att ändra beslutet.

– Beslutet om förändrad körväg ligger kvar. Vi har gjort en analys av konsekvenserna och vår bedömning är att det här en klok förändring från december, säger Camilla Holtet.

Ulricehamns kommun informerades om planerna sent i våras.

– Vi har dialogmöten med Västtrafik och under det senaste var frågan uppe. Det var ungefär som en MBL-information, det är ju Västtrafik som bestämmer, säger oppositionsrådet Mattias Josefsson (S).

Kommunen hade inga invändningar mot den föreslagna förändringen. Man tyckte att Västtrafiks argument var välgrundade.

– Ja, förtätningen av trafiken i Borås centrum gör att de inte kan hålla tiderna. Västtrafik strävar efter att skapa regionala stråk, utan en massa avstickare. Det måste man för att få en bra kollektivtrafik och kunna konkurrera med bilen, säger Mattias Josefsson.

Jan-Åke Hugo Claesson är sektionschef på tekniska förvaltningen i Borås stad och har bland annat hand om trafikplaneringen. Även han förstår att Västtrafik väljer bort en del av centrumtrafiken för de regionala bussarna.

– I korsningen Åsbogatan–Kungsleden är det en besvärlig trafiksituation. Bussarna har en så kallad ljusprioritering, när de kommer fram till en viss punkt ska ljuset slå om till grönt. Men det är så mycket trafik, att de inte kommer fram till den punkten utan blir stående i kö, säger han.

I Borås pågår en översyn av kollektivtrafikens centrala punkter, som Södra torget. Ett förslag presenteras snart för politiken. Även en ny strategisk trafikplan håller på att tas fram; den som gäller är från 1980-talet.

En förändring blir det redan till våren, då Åsbogatan mellan Kungsleden och Allégatan görs om till bussgata och gång/cykelled, vilket är tänkt att förbättra trafiksituationen i de hårt belastade korsningarna.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.