Annons
Nyheter

Insändare om butiksdöd blev snackis

Kommer gågatan att dö?
Den frågan diskuteras just nu på många håll i Ulricehamn.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2014
Foto: 

Den insändare som Susanna Isaksson skrev till lördagens UT har diskuterats flitigt de senaste dagarna, inte minst på sociala medier. I insändaren uppmanar Susanna Isaksson ulricehamnarna att handla i centrum istället för på internet. Annars finns risken att 50 procent av gågatans butiker försvinner inom två år. Samma budskap har även förts fram i en artikel i Expressen.

Carina Karlsson, som driver färgbutiken Colorama i Ulricehamn, känner igen sig i den bild som målas upp i insändaren.

Annons

– Hon är spot on. Det är precis detta som vi har försökt att kommunicera. Såhär ser verkligheten ut, säger hon och lägger till att problemet på intet sätt är unikt för Ulricehamn. När hon var i Paris och London nyligen tyckte hon sig se samma utveckling; gatorna och butikerna var inte riktigt lika folktäta som vid förra besöket.

Det är en komplex fråga, medger hon, och det finns ingen snabb och enkel lösning. Men för att vända den negativa trenden på hemmaplan tror hon att det krävs en gemensam kraftsamling, från såväl konsumenter som politiker.

– Det är viktigt att vi stannar upp och funderar på vad vi vill med vår stad. Man måste våga ta tag i det och förstå allvaret i situationen. För det är lätt att flytta härifrån, säger hon.

Men långt ifrån alla ser dystert på framtiden. Madeleine Sjöberg på Modegaraget poängterar vikten av att vara positiv och jobba utifrån de förutsättningar man har.

– Det handlar ju mycket om vad butikerna gör, både gemensamt och enskilt. Man kan inte vara negativ, man måste försöka hitta på grejer, säger hon.

Att hälften av stans butiker skulle vara borta inom två år tror hon inte.

– Det hoppas jag verkligen inte, jag har ju bara hållit på i två månader!

Inte heller Hans Nyberg på Leklust känner igen sig i insändaren.

– Att handeln skulle vara död om två år? Nej, jag tror inte det. 2013 har kanske inte varit ett lysande år, men jag var varit här såpass länge att jag har upplevt både låg- och högkonjunkturer. Det går upp och ner, man får anpassa sig, säger han.

Hans Nyberg ser positivt på framtiden och menar att Ulricehamn just nu är i en tillväxtfas, men att det tar tid innan det ger utslag i handeln.

– Jag är optimistisk. Vi har en fantastisk gågata och vi har bra förutsättningar här.

Lisa Jalakas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons