Annons
Nyheter

Inhyrd vårdchef kostade miljoner

I samband med länsstyrelsens tillsyn av Ungbo i Ulricehamn, har det visat sig att den ansvarige chefen för barn- och ungdomsenheten var inhyrd som både chef och utbildare.
Nyheter • Publicerad 18 januari 2011

Det är Kristina Hallams, som genom sitt eget företag prat.nu periodvis har anlitats som konsult åt Ulricehamns kommun.

I uppdraget har ingått att vara tillförordnad enhetschef för barn- och ungdomsenheten. Samtidigt har hon haft i uppdrag som projektledare och metodutvecklare.

Annons

Uppskattningsvis har hon varit på plats i Ulricehamn cirka två-tre dagar i veckan. Övrig tid har hon varit nåbar via mobil eller e-post. I praktiken en slags jour.

Uppdraget pågick under cirka 1,5 års tid (1 oktober 2008 - 12 maj 2010). För detta fakturerades Ulricehamns kommun cirka 2,7 miljoner kronor. Pengarna gick till Kristina Hallams bolag. I ersättningen ingår resekostnad för sträckan Göteborg-Ulricehamn.

Enligt Marie Christiansson, avdelningschef vid vård- och omsorgsförvaltningen, har det varit till fördel för vård- och omsorgsförvaltningen att anlita Kristina Hallams företag. Det gäller både sett till kvalitet och till ekonomi.

Tycker du att kostnaden för Hallams varit rimlig?

– Kostnad för köpt konsult är oftast högre än annan egen lösning, men när läget i verksamheten krävde en rutinerad och kunnig socialarbetare med lång chefs erfarenhet så var valet lätt.

Varför anställdes ingen istället för att anlita en konsult?

– Verksamheten hade varit utan chef en längre tid och rekryteringsprocessen skulle starta, vi såg att detta skulle ta tid vilket det också gjorde, vi hade i första läget två kandidater som hoppade av i slutet av processen. Rekryteringen tog över elva månader, den chef vi rekryterade skulle efter en tid vara föräldraledig och då behövdes en vikarie och med den verksamhetsutveckling som startats valde vi att använda Prat.nu och Kristina Hallams som inköpt konsult till förordnad enhetschef under denna föräldraledighet. Därefter har uppdraget varit även inom andra verksamhetsområden bland annat tillförordnad enhetschef på vår handläggarenhet med mera.

Kristina Hallams var under den aktuella perioden både inhyrd chef för barn- och ungdomsenheten och dessutom metodutvecklare vid Ungbo. Är de bägge rollerna förenliga i ett sådant upplägg?

– Det var under rådande omständigheter med stort behov av verksamhetsutveckling och gemensam plattform på enheten en bra lösning att kunna knyta ihop teori och praktik. Både då och nu ser vi att det hänt många positiva saker med verksamheten, så som minskade placeringar på externa institutioner.

Med facit i hand, hade ni i dag hanterat anlitandet av konsult i detta fall på annat sätt?

Annons

– Vi har en personalgrupp som är stabil, vi har barn och ungdomar som är mer nöjda med de insatser som blir samt samverkan med andra myndigheter har ökat. En utvärdering av de olika verksamhetsområdena pågår.

Christer Seldevall

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons