Annons
Nyheter

Ingvar får inte leta pilspetsar vid Ätran

Slaget vid Gestilren kan ha stått vid Gällstadlid norr om Timmele, tror Ingvar Leion. Men länsstyrelsen nekar honom att söka efter fynd vid platsen.
Nyheter • Publicerad 27 april 2013
Ingvar Leion vill gå med metallsökare utefter Ätrans strand vid Plate för att leta efter spår av strid. Kanske var det här slaget vid Gestilren stod, tror han. FOTO: Anders Rosenberg
Ingvar Leion vill gå med metallsökare utefter Ätrans strand vid Plate för att leta efter spår av strid. Kanske var det här slaget vid Gestilren stod, tror han. FOTO: Anders RosenbergFoto: 

– Det är perfekt att ligga däruppe och skjuta häråt, säger Ingvar Leion och pekar på sluttningen på Ätrans andra sida.

Han står vid Gällstadlid som ligger vid Plate norr om Timmele.

Annons

Han beskriver platsen som perfekt för ett försvar mot en fiende som kommer längs Ätran.

För Ingvar Leions del började historien för länge sedan. Han läste arkeologi på 70-talet och har bland annat bidragit till att lokalisera många stenåldersboplatser i Sjuhärad. Förutom att han har studerat arkeologi har han ett stort intresse för militärhistoria. Han har studerat vid det som då hette militärhögskolan och tagit examen i militärhistoria. Han arbetade sedan i Göteborg, ansvarig för arméstridskrafternas krigsplanläggning av göteborgsområdet.

Alla dessa erfarenheter och kunskaper har bidragit till att han, bland mycket annat, sedan lång tid tillbaka har studerat slaget vid Gestilren.

Det han saknar är fynd. Han skulle vilja gå här utefter Ätrans stränder med metallsökare och leta efter fynd som kan komma från en medeltida strid, som pilspetsar. Han säger att eventuella fynd förstås inte skulle bevisa något, men det skulle kunna sätta igång en hälsosam diskussion.

– Kunde jag hitta något kanske det kunde vara intressant att sätta igång något större här. Kanske kan det återuppväcka debatten om var slaget stod.

Men nu är saken den att han inte får använda metallsökare. Enligt kulturminneslagen är det förbjudet att söka efter fornfynd med metallsökare. Lagen kom till för att skydda fornlämningar.

Det går att få dispens och Ingvar Leion ansökte nyligen hos länsstyrelsen om detta. Men han nekades.

”Ni anger i er ansökan att ni vill söka efter fornfynd på platser som enligt historiskt källmaterial kan vara lägen för medeltida slagplatser. En sådan ansökan står i strid med lagens intention. Länsstyrelsen anser inte Ni ska beviljas dispens från förbudet att använda metallsökare.”

Ingvar Leion har begärt omprövning av beslutet och där står ärendet just nu.

I sin ansökan påpekar han för länsstyrelsen att han har gedigna kunskaper i arkeologi och historia samt att han i början av 90-talet hjälpte historiska museet med en undersökning med metalldetektor.

Annons

– Länsstyrelsen gör det väl enkelt för sig. Det är ett märkligt beslut.

”Gestilren, svårlokaliserad ort där kung Erik Knutsson med sina anhängare 17 juli 1210 besegrade sin landsflyktige rival kung Sverker d.y. Karlsson. Uppgörelsen, i vilken Sverker stupade, var ett led i maktkampen mellan de erikska och sverkerska ätterna.”

Ur nationalencyklopedin

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons