Nyheter

Inget stöd i svaret på jägarnas protest

Dalstorps beslut att inte uppfylla sina åtaganden som älgskötselområde får inget positivt svar.
– Jag tror att små steg i taget ger bättre resultat på lång sikt, säger Sten–Olof Salomonsson.
Nyheter • Publicerad 21 mars 2013

Nu har Älgförvaltningsområde (äfv) 9 svarat på skrivelsen från Dalstorps älgskötselområde (äo) där det senare informerar om att man inte längre vill utföra de uppgifter som åligger ett äo. Ett svar som inte innebär något stöd för Dalstorpsjägarnas agerande.

– Fullföljer Dalstorps äo sitt agerande så avstår man från sitt lokala inflytande över älgförvaltningen och det är ingen bra utveckling. Det är på lokal nivå som den skall skötas, säger Sten–Olof Salomonsson, ordförande i äfv 9.

Ni tycker alltså inte att en bojkott av det här slaget är rätt väg att gå?

– Vi tror att det finns bättre sätt att få till stånd en förändring av vargpolitiken. För vi håller absolut med om vad de skriver om hotet som vilar över landsbygden men att det är bättre att genom information och påverkan få politiker och naturvänner att inse problemen.

Tror du befolkningen i de områden med tät vargpopulation håller med er i den frågan?

– Det är en långsam och besvärlig väg att ta sig fram och det har inte lyckats än att nå hela vägen fram. I den här frågan, liksom i många andra, så är regeringen alldeles för flat gentemot EU. Men det har ändå skett en del framsteg som att man gett tillstånd till skyddsjakt, miljöminister Lena Eek har uttalat att det räcker med ett lägre antal vargar än tidigare siffror visat och paragraf 28 har förändrats. Så visst går det framåt, även om vi nog alla hade sett att det gått snabbare.

Du ser alltså inte Dalstorpsjägarnas agerande som ett bra sätt att påskynda processen?

– Jag tror att det är bättre att vi är sakliga i vår argumentering när vi försöker visa allmänhet och politiker om hur det är att leva med varg på landsbygden.

Fotnot: Ett älgskötselområde upprättar älgskötselplaner, håller samråd med bland annat polis, markägare, skogsstyrelse och icke jagande markägare. Nivån ovanför heter älgförvaltningsområde och högst upp regionalt kommer länsstyrelsen.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.