Annons
Nyheter

Inget stöd för tomma stolar efter valet

De tre senaste åren har Sverigedemokraterna i Ulricehamn fått en kvarts miljon kronor i partistöd trots att deras stolar stått tomma en stor del av den tiden. Men efter valet träder nya regler i kraft som gör att sådant stöd kan stoppas.
Nyheter • Publicerad 2 september 2014

De nya reglerna börjar gälla från och med mandatperioden som börjar 2014. Reglerna gör det alltså möjligt att begränsa partistödet för ett parti som inte har kunnat bemanna sina platser i fullmäktige.

I Ulricehamn finns det nu ett förslag om att införa dessa möjligheter. Förslaget ska behandlas på kommunstyrelsemötet den 8 september.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Lars Holmin tycker det är fel att dela ut partistöd till partier som inte kan bemanna sina stolar.

– Jag tycker att pengarna ska gå till lokala partier som finns här. Det är inte meningen att man ska få pengar och sedan slussa dem vidare någon annanstans.

I förslaget ingår också bland annat regler om att alla som får stöd ska redogöra för vad man använder pengarna till.

– Jag tror det här kommer bli jättebra, säger Lars Holmin.

Tidigare har det varit diskussion i Ulricehamn om att Sverigedemokraterna i Ulricehamn har fått partistöd trots att man inte har kunnat bemanna sina tre platser i fullmäktige sedan september 2012. Partiet har fått partistöd på drygt 80 000 kronor varje år de tre senaste åren, senast för 2014 på 84 360 kronor.

Det har varit olika bud om dessa utbetalningar . Det har funnits regler i Ulricehamns kommun om att ersättning inte ska utgå till partier som har upphört att vara representerade i fullmäktige.

Sedan kom det rättsfall som sa att partier utan representation trots allt har rätt till stöd.

Men nu börjar alltså nya regler gälla som gör det möjligt att dra in stödet.

Niclas Sunding från Sverigedemokraterna i Ulricehamn tycker först och främst att ett parti ska kunna få partistöd trots tomma stolar. Detta eftersom man bedriver ett lokalt politiskt arbete. Han säger att stödet är mycket viktigt för dem.

– Vi kan växa, vi kan nå ut till folk med information. Vi skulle inte kunna dela ut ett flygblad utan partistödet.

Annons

Han säger också att han känner sig trygg med att reglerna inte kommer att drabba dem eftersom partiet kommer att ha folk på alla stolar under nästa mandatperiod.

– Vi har folk. Det har vi inga problem med.

På Sverigedemokraternas lista inför valet står nu fem namn. Enligt Niclas Sunding kan det bli aktuellt med nya valsedlar med fler namn på. Partiet har tre mandat i fullmäktige.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons