Nyheter

Inget händer med sliten lekplats

Den nedslitna lekplatsen på Hökerums skola har blivit en långdragen historia.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2011
Klätterställningen är inte stabil och har delvis plockats ner för att inte vara farlig. FOTO: Christer Seldevall
Klätterställningen är inte stabil och har delvis plockats ner för att inte vara farlig. FOTO: Christer SeldevallFoto: Christer Seldevall

Lekplatsen på skolgården består av en sandlåda, en gungställning med två gungor samt en före detta klätterställning.

Tidens tand har gjort att delar av ställningen successivt fått plockas bort. Delvis för att de inte bytts ut, delvis för att inte riskera att barn som leker skadar sig.

Elever på skolan, föräldrar samt personal har börjat tröttna på detta. Åtskilliga gånger har frågan tagits upp i olika sammanhang, berättar Ing-Marie Sjöberg-Jansson, lärare och skyddsombud på skolan.

– Exempelvis har bristerna påpekats vid de skyddsronder som görs. Frågan har varit aktuell i åtminstone sex-sju år. Men ingenting har gjorts.

Varför?

– I grunden handlar det om pengar, eller snarare bristen på pengar. Men just nu är det oklarheterna kring hur den framtida skolan ska organiseras som gör att man vill avvakta med satsningar. Det har ju pratats om att bygga till här på skolan. Men så länge man inte vet hur det blir, så görs inget åt lekplatsen, säger Ing-Marie Sjöberg- Jansson.

Vad tycker ni om det?

– Det är synd om barnen. Två gungor och en sandlåda. Det är inte mycket, med tanke på att detta är en skola med cirka 240 elever. Jag tycker inte man borde vänta längre nu.

Även elevrådet och brukarrådet vid skolan har agerat i frågan. Men hittills förgäves.

Tidigare i våras lyftes frågan även i kommunfullmäktige i form av en interpellation (fråga).

– Jag ställde frågan till kommunstyrelsens ordförande om det är rimligt att det ska ta så lång tid att åtgärda en lekplats som är sliten, berättar Per Gustafsson (S).

– Svaret jag fick var att lekplatserna i Timmele och Blidsberg är ännu mer slitna och därför ska åtgärdas först.

Utifrån svaret ska Per Gustafsson nu skriva en ny interpellation på samma tema.

– Om det nu finns andra lekplatser som är ännu sämre så undrar man så klart hur länge de har fått vänta. Samt om detta är en rimlig situation. Trots allt är det den uppväxande generationen som berörs av detta.

Vad är din bild av den här situationen?

– Det verkar nästan lite löjligt att vi ska behöva lyfta sådana här frågor i kommunfullmäktige.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.