Nyheter

Ingen vindkraft vid Duvered

Protesterna från de boende i Duvered och Hössna verkar ha hjälpt. Det blev inget bygglov för vindkraft i Duvered.
Nyheter • Publicerad 7 december 2011

Det var i tisdags om miljö- och byggnämnden i Ulricehamns kommun hade att ta ställning till det kontroversiella ärendet som gällde bygglov för tre vindkraftverk i Hössna.

Inför nämndens beslut har boende i Duvered engagerat sig i frågan och uttryckt sina farhågor för negativa konsekvenser för byn, om vindkraft tillåts (vilket UT tidigare berättat om).

Nämndens beslut blev att återremittera ärendet.

– Vi anser att de planerade vindkraftverken skulle hamna för nära bebyggelsen. Nämnden anser också att Hössna samhälle ska kunna utvecklas, säger Börje Eckerlid (C), ordförande i nämnden.

– I samhället finns en skola och en aktiv idrottsförening. Nya motorvägen kommer också att öka möjligheterna för samhället att utvecklas.

Vilken betydelse har protesterna mot de planerade vindkraftverken i Duvered haft för nämndens beslut?

– De har haft viss betydelse. Det har gjort att vi tittat lite mer på frågan om avståndet till bebyggelsen.

– Samtidigt kan man konstatera deras argument att värdet på fastigheterna kan minska inte något stöd i lagstiftning, vi använder alltså inte i det i vår motivering. Däremot väger vi in betydelsen av en vandringsled i området samt närhet till bostäder.

– Vi anser även att man bör fundera över hur stor andel av vindkraften i Västra Götaland som Ulricehamns kommun ska bidra med.

Även två andra ärenden som gällde bygglov för vindkraft behandlades. Här gällde det sex kraftverk på Galtåsen och nio i Marbäck. I dessa ärenden sade nämnden ja till bygglov.

– De ligger längre ifrån bebyggelse. Dessutom är placeringen inom A-områden, säger Börje Eckerlid.

Vänsterpartiets representant i nämnden reserverade sig mot samtliga beslut som gällde vindkraft. Kommunens vindkraftplan måste först vara klar innan man tar ställning till bygglov för vindkraft, enligt partiet.

Patrik Hylander i Duvered, som engagerat sig hårt i motståndet mot de föreslagna vindraftetableringarna i byn, blir glatt överraskad över beskedet om återremiss.

– Det känns som en delseger! säger han.

– Efter mötet med kommunen i förra veckan kändes det positivt, jag tyckte att vi fick fram våra argument. Men att det skulle räcka till att beslutet skulle påverkas i den här riktningen vågade jag inte hoppas.

Så du tror att ert engagemang haft betydelse?

– Absolut! Vår tanke var att försöka påverka lokala politiker. Intrycket vid mötet med politiker och tjänstemän var att man faktiskt lyssnade på oss.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.