Nyheter

Ingen ursäkt på försoningsmöte

Ingen ursäkt framfördes när Centerpolitiker och tjänstemän träffades för att reda ut vad som hände vid mötet om den nedlagda skolan i Älmestad. Men det var ett konstruktivt möte, enligt två av dem som var med.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2010

Vid mötet i Älmestad som hölls efter att politikerna beslutat lägga ner skolan på orten uttalade sig flera centerpolitiker mycket kritiskt om beslutet och de tjänstemän som arbetat fram beslutsunderlaget.

Andra politiker har efteråt reagerat på detta, kallat det för en attack mot tjänstemännen och att det var kränkande för dem. Krav på en ursäkt har framförts.

Det var tänkt att tre centerpolitiker skulle vara med på mötet med tjänstemännen: Anders Andersson, Börje Eckerlid och Mikael Karlsson. Dock var Börje Eckerlid förhindrad att delta.

Från tjänstemännens sida var bland annat barn- och utbildningsförvaltningens chef, Göran Nyman, med.

Centerpolitikern Anders Andersson var en av initiativtagarna till mötet.

– Det är viktigt att vi reder ut sådant här så det inte blir en massa missförstånd och skit som gror. Det finns ingen anledning att politiker och tjänstemän tittar snett på varandra.

Han säger att de inte har bett om ursäkt för eller backat från vad de har sagt. Däremot tycker han att det som hände vid Älmestadsmötet fick för stora proportioner, och bland annat just därför fanns det ett behov av att träffas och prata igenom det här.

Dessutom är han ledsen för att tjänstemännen uppfattade dem på fel sätt.

– De uppfattade vissa saker på ett sätt som kanske inte var meningen. Det var inte vårt syfte att trampa någon på tårna eller ställa någon i ofördelaktig dager. Om de har upplevt det vi har sagt som kränkande så ber jag om ursäkt för den delen.

Han tycker de hade ett bra möte och vill nu rikta blicken mot politikerna istället för tjänstemännen.

– Det vi har haft en åsikt om är ju den politiska processen, dels har det handlagts på ett något märkligt vis, dels är underlaget något bristfälligt, men det är inte ett tjänstemannafel utan ett politiskt fel.

Är det ett problem att Börje Eckerlid inte kunde vara med?

– Börje Eckerlid är ju den som gått hårdast fram om man ska tro vad folk har sagt, så visst hade det varit önskvärt om han hade varit med, men man kan inte göra mer än önska en viss tid för mötet, säger Anders Andersson.

Även förvaltningschefen Göran Nyman tycker det var ett bra möte.

– Det fanns ett stort behov och jag tycker det var bra att vi hade det här mötet.

– Vi klarade ut en del tankar och synpunkter som fanns kring samspelet mellan tjänstemän och politiker. Det var ett konstruktivt och framåtsyftande möte där vi kunde reda ut en del.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.