Nyheter

Ingen asfalterad banvall – förslag om att utreda ny cykelväg österut

I stället för en asfalterad banvall österut kan en cykelled mot Jönköping anordnas med hjälp av redan befintliga småvägar. I alla fall kan ett sådant förslag nu komma att utredas.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2014

Det var Folkpartiet som tidigare i år föreslog i en motion till kommunfullmäktige att man skulle ordna en cykelled till Jönköpings kommun genom att använda småvägar.

Det finns redan mycket asfalterad banvall i Ulricehamns kommun och att även asfaltera den gamla banvallen mot Jönköping har diskuterats. Men Folkpartiet hänvisar till utredningar som visar att detta skulle bli både kostsamt och svårt eftersom marken ägs mestadels av privatpersoner.

Att använda småvägar skulle vara både bättre och mer miljövänligt enligt partiet.

För det finns många småvägar som går igenom "vacker natur blandat med gårdar och mindre bebyggelse i ett betagande kulturlandskap." Dessutom är det inte speciellt mycket biltrafik på dessa vägar, skriver man vidare och pekar ut en lämplig cykelled från Kroken i Timmele, över Hössna, Gullered, Strängsered och Bottnaryd.

Folkpartiets motion ska nu behandlas av kommunstyrelsen på måndag och det finns ett förslag till beslut. Förslaget är att avsätta 75 000 kronor för att utreda sträckningen. Ärendet ska sedan vidare till kommunfullmäktige för ett slutgiltigt beslut.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.