Nyheter

Inga rovdjur i bygden

De perfekta förhållandena till trots så hittar man inga rovdjursspår.
– Jag är förvånad, säger Gösta Ekman från Redvägs jaktvårdskrets.
Nyheter • Publicerad 2 februari 2010
Gösta Ekman fick inte en enda rapport om lodjursspår, trots att han hade uppåt 90 jägare so var ute och letade.
Gösta Ekman fick inte en enda rapport om lodjursspår, trots att han hade uppåt 90 jägare so var ute och letade.Foto: 

I helgen var det rovdjursinventering i stora delar av Västra Götaland. Bland annat så var ett par hundra jägare ute i skogarna i Tranemo och Ulricehamns kommuner för att leta efter spår från lo och varg.

Redvägs jaktvårdskrets hade på sin lott att spåra av vägar och stråk inom sitt område, vilket är öster Falköpingsvägen till Smålandsgränsen och norr r40 till Skaraborg. Runt 90 stycken jägare hade hörsammat kallelsen och patrullerade under helgen av vägar och stråk enligt en uppgjord plan och som innebär att man får en nästan garanterad full täckning av ytan inom området.

– Vi delar in kretsen i ett par kilometer breda rutor och åker eller går sedan längs gränserna, vilka är någon form av väg, säger spårtolkaren Patrik Hylander.

– Eftersom vi genomför inventeringen någon eller några dagar efter ett snöfall så har rovdjuren hunnit röra på sig och därmed också passerat över någon eller några av de vägar vi spårar av. Med ett nytt och relativt orört snötäcke på marken så blir det ganska lätt att upptäcka spåren.

Alltså ett enkelt och effektivt sätt att få koll på hur och var rovdjuren rört sig och som använts över hela landet vid tidigare inventeringar. Fast vid helgens inventering så hittades inga spår.

– Jag är förvånad över att vi inte hittade ett enda spår av lodjur. Fast det skulle jag egentligen inte vara eftersom det inte kommit en enda rapport om lodjur under hela vintern, säger Gösta Ekman, som är sammanhållande för kretsens inventering.

– Tidigare år och även i höstas så har folk rapporterat om lodjur och jag trodde det skulle komma många när vi nu fick en riktig snövinter. Men inte ett samtal jag fått.

Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet, håller i inventeringen i regionen och enligt de rapporter som kommit in till honom så har det inte hittas några spår efter lodjur i Ulricehamns eller Tranemo kommuner.

– Total så har vi konstaterat tre familjegruper i Sjuhärad och den närmsta för er del är i Svenljungatrakten. Sedan finns det två till ner mot Hallandsgränsen.

Detta är kvalitetssäkrade förekomster och det kan tänkas att det blir ytterligare någon, eftersom allt material inte är färdigställt ännu.

Är du förvånad över att det kommit så få rapporter?

– Ja. Jag trodde nog att det skulle komma lite mer än vad som skett. Både vid inventeringen och tidigare i vinter.

Är det ett säkert tecken på att antalet lodjur har minskat?

– Den stora snömängden och hundförbudet i januari innebär att folk inte varit ute i skogen lika mycket och därmed inte haft lika bra koll som tidigare. Men vid inventeringen så tror jag att vi täckt 85 till 90 procent av de områden vi skall inventera.

Om antalet lodjur minskat - vad ligger bakom?

– Troligtvis rävskabb.

Länsstyrelserna genomför inventering och varg och lodjur på uppdrag av Naturvårdsverket. Den ligger sedan till grund för Naturvårdsverkets beslut rörande förvaltningen av djuren. I Västra Götaland har Svenska jägareförbundet fått uppdraget av länsstyrelsen att göra inventeringen. Förra gången en rovdjursinventering kunde göras var 2006.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.