Annons
Nyheter

Inga enkla lösningar för relationer i kris

Livspussel, projekt, självförverkligande.
Se där några viktiga förklaringar till varför så många par får svårt att dra jämnt.
Nyheter • Publicerad 9 juni 2013
Arnold Leierman.
Arnold Leierman.Foto: Christer Seldevall
?Många bygger sin tillvaro på bilder över hur livet ska bli, vad man ska uppnå. Men det är som regel ytliga mål? säger familjerådgivaren Arnold Leierman.
?Många bygger sin tillvaro på bilder över hur livet ska bli, vad man ska uppnå. Men det är som regel ytliga mål? säger familjerådgivaren Arnold Leierman.Foto: Linda Forsell / SvD / SCANPIX

Till Arnold Leierman på Familjerådgivningen i Borås stad kommer par som av olika anledningar anser sig behöva hjälp för att klara av att fortsätta vara tillsammans. Eller – gå vidare i livet, men var för sig.

Självklart finns det många olika skäl till att de kontakter Familjerådgivningen. Men Arnold Leierman ser ett tydligt mönster vad gäller orsakerna till att par får svårigheter i sitt förhållande.

Annons

Han nämner tre viktiga förklaringar som alla kan härledas till rådande tidsanda.

Nämligen materialism, självbespegling (eller jag-fixering) samt njutningslystnad.

– Många bygger sin tillvaro på bilder över hur livet ska bli, vad man ska uppnå. Men det är som regel ytliga mål, konstaterar Arnold Leierman.

Det kan handla om personlig karriär i arbetslivet eller personliga projekt av olika slag. I jakten på lycka skruvas livstempot upp. Att massmedia i symbios med rådande tidsanda eldar på i form av lättsålda budskap kring hur man ”ska lyckas”, antingen det gäller sexliv, arbetsliv, pengar eller karriär bidrar till dessa bilder.

– Det får lätt följden att människor lever i villfarelsen att de är på väg att ”lyckas”. Att det finns ”snabba lösningar”. Ända tills kommunikationen i relationen kollapsar, säger Arnold Leierman.

Det är i det läget som vissa väljer att söka professionell hjälp. Utmaningen för Arnold Leierman och hans kollegor på Familjerådgivningen ligger i att få dem som söker att byta perspektiv.

Att inte tro att problemen löses genom att motparten ändrar sig. Eller att förvänta sig några enkla lösningar som gör att man snart kan återgå till den inslagna vägen.

– Människor i åldern upp till 35-40 år är som regel fullt upptagna med familj, hus, jobb och allt som hör därtill. Det är här man pratar om livspussel, om projekt och självförverkligande. Det är nu allt ska göras. Det är nu man matas med bilder av hur livet ska vara. Bilder över hur man snabbt och på enklast möjliga sätt lyckas. Det är illusioner som målas upp, säger Arnold Leierman.

Han ser inget mönster av det slag som statistik från SCB visar, att antalet skilsmässor hos medelålders ulricehamnare ökar. Istället är det främst par i åldern runt 35 år, och där omkring, som söker sig till Familjerådgivningen.

Det är som regel i livets övergångsfaser som svårigheter och konflikter blir synliga, säger Arnold Leierman. Det kan vara i samband med att första barnet föds, eller senare i livet, då barnen är utflugna. Det är i sådana skeden av livet som frågorna oftast gör sig påminda.

Annons

Arnold Leierman berättar om en av alla de människor som sökt hos Familjerådgivningen. Det var en kvinna som konstaterade att hon och hennes man egentligen hade allt. Men det var materiella ting.

– Egentligen hade de inget. För de kommunicerade inte. Det var tomt, konstaterar Arnold Leierman.

Med en sådan insikt kan de första stegen mot en förändring påbörjas.

Arnold Leierman om...

Kris. Även om det är smärtsamt, så underlättar om man har förmåga att i någon bemärkelse välkomna krisen. En kris i ett förhållande där kommunikationen kollapsat gör att man tvingas stanna upp och reflektera. Tvingas ställa frågor av typen Vart är vi på väg? Är det jag själv som väljer? Eller gör jag saker för att andra vill det?

Tidsandan. Poeten och författaren Harry Martinson har skrivit att varje epok är våldtagen av sin egen tidsanda. Så och vår. Uppskruvat tempo och uppskruvade förväntningar skapar lätt en rollförvirring. Det gör det svårt att känna sig trygg i sin roll som exempelvis förälder. Orealistiska bilder gör att man kommer i otakt med livet. Allt detta får konsekvenser, som kan vara svåra att hantera.

Känslor. Med fokus på utsidan, på det materiella, tar insidan av människan stryk. Tidsandan resulterar i känsloutarmning. I grunden har allt ett behov av att bli sedda, bli bekräftade.

Enkla råd till lösning: Enkla råd kan gälla för den yttre verkligheten. Men människor är komplexa varelser. Min uppgift är snarare att erbjuda motbilder.

Konflikter. Par grälar. Men det är som regel om yttre ting. Pengar, praktiska omständigheter och liknande. Ofta tjänar dessa konfliktämnen till att kamoflera vad det egentligen handlar om, nämligen känslor och personliga värderingar.

Konflikträdsla. I vår kultur är man som regel rädd för konflikter. Men konflikter hör till livet, det går inte att undvika.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons