Inga besked i år om Dalums vårdcentral
Som UT berättade i tisdags har tre vårdcentraler i Sjuhärad – Dalum, Viskafors och Fritsla – lämnat in en ansökan om dispens till Hälso- och sjukvårdsnämnden, från de nya bemanningskrav som gäller i Västra Götalandsregionen från nästa år.
Enligt den så kallade Krav och kvalitetsboken för 2015 måste alla vårdcentraler då ständigt ha en legitimerad läkare på plats i lokalerna under öppettiden, som är minst 45 timmar per vecka. Offentliga och privata vårdcentraler omfattas av samma bestämmelser.
De tre vårdcentralerna anser sig inte kunna leva upp till de nya kraven på bemanning.
Tidigare i veckan hade Maritha Bäck, chef för Närhälsan i Sjuhärad, ett möte med Stefan Bengtsson, biträdande chef för regionens vårdvalsenhet, för att diskutera frågan.
– Han ville ha en komplettering av dispensansökningarna, bland annat en åtgärdsplan, och den ska jag skriva under veckan. Sedan ska Hälso- och sjukvårdsnämnden fatta beslut, säger Maritha Bäck.
Efter det ska ärendet vidare till Närhälsans styrelse, som med nämndens beslut som grund ska ta ställning till hur man ska gå vidare med de tre vårdcentralerna.
– Vi vet ju inte hur beslutet blir, så jag kan inte säga någonting om vad som kommer att hända, säger Maritha Bäck.
När UT pratar med Stefan Bengtsson efter mötet stänger han i princip alla dörrar för en generell dispens över längre tid. En sådan är inte möjlig enligt lagen, säger han.
Närhälsan skulle kunna lösa bemanningsproblemet genom att sätta in andra läkare inom verksamheten, men enligt Maritha Bäck är det ingenting som har som har diskuterats.
Vad händer om Dalums vårdcentral inte medges dispens och Närhälsans styrelse kommer fram till att det inte går att uppfylla de nya kraven?
– Närhälsan kan säga att den inte accepterar kraven och då sägs avtalet upp efter tolv månader. Efter det läggs antingen vårdcentralen ned, eller så ansöker Närhälsan till Hälso- och sjukvårdsnämnden om att få starta en filial. För Dalums del skulle det handla om en filialverksamhet till vårdcentralen i Ulricehamn, säger Stefan Bengtsson.
En filial utgör ingen egen enhet, Ulricehamn och Dalum skulle då räknas som en verksamhet, och kravet på ständig läkarbemanning i Dalum skulle falla bort. En filial behöver inte ha verksamhet alla dagar i veckan och inte heller ha läkare på plats de dagar man har öppet.
Men det finns ändå bestämmelser kopplade till filialerna.
– Man får inte använda en filial för att konkurrera ut en befintlig vårdcentral och en filial får inte hindra etableringen av en ny verksamhet i området, säger Stefan Bengtsson.
Om vårdcentralen i Dalum läggs ned, vad händer då med de patienter som är listade där?
– Alla listas automatiskt till den vårdcentral som ligger närmast där de bor.