Informatör åt Gud
Vi träffas i familjens hem i Blidsberg, dagen innan det är välkomstgudstjänst i Dalums Filadelfiaförsamling. Då ska Pascal Andréasson ”avskiljas som pastor”, som det heter. Det innebär att församlingen insätter honom i tjänsten som pastor.
Att vara pastor är egentligen inget jobb, åtta timmar om dagen. Det är ett heltidsåtagande. Dygnet runt. Fast det finns vissa tider som telefonen är avstängd.
Vägen till Blidsberg och Dalum har varit lång och vindlande. ”Herrens vägar är outgrundliga” som det heter. För pastor Pascal lever i övertygelsen att det är Guds kallelse som har styrt. Också den här gången.
Han försöker förklara vad sådan kallelse innebär i praktiken.
Nämligen en upplevelse av att tilltalas av Gud. Det är både en inre visshet, som växer till en klarhet, och yttre omständigheter som bekräftar kallelsen. Detta är process som kan ta tid och måste tillåtas att prövas. Först med facit i hand kan bilden av denna process bli tydlig.
Så har det varit för Pascal Andréasson, ända sedan han som tonåring började ifrågasätta den barnatro han fått med modersmjölken.
Föräldrarna var troende. Samtidigt fanns det i hemmet en öppenhet för tvivel och ifrågasättande.
– Jag kom med i kyrkans gemenskap som barn. Men som tonåring insåg jag att jag själv måste ta ett beslut i detta. Om tron var något för mig, säger han.
Så blev det också. Efter tveksamhet, ifrågasättande och tvivel landade han i en övertygelse, en tro.
Då han var i 20-årsåldern utbildade han sig till journalist vid Kaggeholms folkhögskola utanför Stockholm. Tanken var att så småningom jobba med att sprida evangelium som missionär. Att då välja att utbilda sig till journalist skulle kunna beskrivas som lite udda. Men för Pascal Andréasson var det snarare ett fullkomligt logiskt beslut.
- Det handlar om att få verktyg att nå ut. Jag valde journalistik eftersom jag ville jobba som en slags informatör.
Informatör hur då?
– För att sprida det kristna evangeliet.
Han valde inriktningen radio för att nå ut. En utbildning där han för övrigt slipade bort sin västgötadialekt (Pascal är född i Falköping och uppvuxen i Eggby, beläget mellan Skara och Skövde).
Som 23-åring, efter journalistutbildningen, åkte han till Indien för att under cirka ett år arbeta för Ibra Radio, en kristen radioorganisation.
Sedan dess har han fortsatt som pastor. Rest runt i Sverige och i andra länder. En milstolpe i livet blev Hässleholm. Där blev han pastor 1998, och det var även i den vevan som han och Rose-Marie gifte sig.
Efter några intensiva år på Hisingen, där planen var att få igång en fungerande församling, gick flytten till Blidsberg 2008. Även det skedde efter en kallelse, berättar paret Andréasson.
Det var Pascals fru Rose-Marie som fick tydliga bilder i några drömmar om ett hus samt vad det begärda priset för huset var. Då hon sedan letade på internet hittade hon exakt det hus och med samma pris, som hon fått till sig i drömmen.
”Övernaturligt” är Pascal Andréassons beskrivning av händelsen. Han var först skeptisk att köpa, då renoveringsbehovet var omfattande. Efter drygt två år har huset emellertid börjat omvandlas till det hem som familjen drömt om.
När Filadelfiaförsamlingen i Dalum ställde frågan om tjänsten som pastor kände han att tiden var mogen att ta på sig ett nytt uppdrag.
– Det var inte jag som sökte tjänsten. Det är församlingen som kallat mig, säger Pascal Andréasson.
Pascal Andréasson
Född: 1970
Bor: Blidsberg
Familj: Frun Rose-Marie samt sex barn.
Utbildning: Journalistik vid Kaggeholms folkhögskola.
Yrke: Pastor, driver eget bokförlag.
Aktuell: Avskiljdes som pastor för Filadelfiaförsamlingen i Dalum i söndags.
Pascal Andréasson om...
Trosklimatet i Sverige: Vi lever i en efterkristendomstid. Den kristna kyrkan är sedan en tid på väg mot att inte längre ha en central ställning. Istället är kyrkan på väg mot marginalen, mot ett utanförskap. För oss som är aktiva är det viktigt att fundera över vad detta innebär och hur vi ska förhålla oss. Det var i marginalen som frikyrkan en gång startade. Verkar som om något av det nu kommer tillbaka. För egen del tror jag det är oerhört viktigt att kyrkan inte blir populistisk, så att den blir flummig och utan skärpa.
En Gud men flera kristna riktningar: Man kan se det på olika sätt. Det kan innebära en konflikt. Men det kan också innebära mångfald. Innebär det en konflikt är det ett problem, men annars inte.
Funktionen som pastor: Det är egentligen inget yrke utan en tjänst som församlingen vill ha. Att vara pastor är ett åtagande dygnet runt. Man kan jämföra med hur det är att vara pappa. Pappa är du inte på deltid, utan alltid. Är du pastor involveras även familjen. Det innebär ett starkt engagemang. Jag ger ut av mig själv, men får också tillbaka. Det kan vara positiv respons eller negativ. Oavsett vilket påverkar det mig. Och i förlängningen min familj.
Om att tro: Ifrågasättande och tvivel kommer. Men om man ärligt söker vägen till Jesus, är jag övertygad om att det ska leda fram till sanningen.