Annons
Nyheter
Omfattande brister som är så allvarliga att rättssäkerheten hotats för ett flertal personer. Det är Socialstyrelsens dom efter en tillsyn av Ulricehamns kommun.
Nyheter • Publicerad 7 mars 2012

Socialstyrelsen har efter flera klagomål på kommunens hantering av sociala ärenden genomfört en verksamhetstillsyn av hela den så kallade individnämndens arbete. Socialstyrelsens rapport innehåller svidande kritik på ett flertal punkter.

Det är främst arbetet med ekonomiskt bistånd, tidigare benämnt socialbidrag, som kritiseras.

Annons

" I flertalet ärenden saknades grundutredningar helt, eller var dessa bristfälliga och inaktuella", skriver Socialstyrelsen.

Vidare konstateras att det saknades beskrivning av den sökandes övriga förhållanden och livssituation och att den löpande dokumentationen är ytterst kortfattad.

Ulricehamns kommuns arbete strider i flera fall mot Socialtjänstlagen, konstaterar Socialstyrelsen.

Att bristerna är stora kan få en rad konsekvenser. I sju av elva granskade fall där barn förekom saknades ett tydligt barnperspektiv. Socialstyrelsen anser att barnens behov enbart blir belyst genom föräldrarna.

I bedömningen tas flera fall upp för att belysa problematiken och hur rättssäkerheten för individer satts ur spel. Bland annat ett gift par, som Socialstyrelsen ser som särskilt allvarligt, där skriftlig ansökan saknas och enbart mannen träffat nämnden. Kvinnans rättssäkerhet är helt satt ur spel, enligt utredningen.

Till sist konstaterar Socialstyrelsen att Ulricehamns kommun inte kunnat visa att alla som arbetar som socialsekreterare på enheten har adekvat utbildning. Arbetsgivaren har i flera fall hänvisat till att de som inte har högskoleutbildning har gått kurser och genomgått fortbildningar. Kommunen har inte kunnat ge Socialstyrelsen en förteckning, eller beskrivning, av dessa utbildningar.

Ansvariga för verksamhetsområde välfärd, lärande och samhällsutveckling, där individnämnden sorteras under, hade inte tagit del av Socialstyrelsens beslut under onsdagen. UT följer upp med kommentarer kring granskningen i lördagstidningen.

Under 2011 granskade Socialstyrelsen två personärenden som handlagts av individnämndens enhet för ekonomiskt bistånd i Ulricehamns kommun. Man fann ett antal brister avseende rättssäkerhet och kvalitet.

När ytterligare klagomål nådde Socialstyrelsen, efter granskningarna ovan, togs beslut på Socialstyrelsen att genomföra en verksamhetstillsyn av nämndens hela handläggning av ekonomiska biståndsärenden. När den nu är avslutad riktas svidande kritik mot hela verksamheten.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons