Annons
Nyheter

Ica Nära Gällstad planerar bygga ut

Fler kunder och ökad försäljning gör att Ica Nära Gällstad planerar en utbyggnad av butiken.
– Vi breddar sortimentet för att möta den ökade efterfrågan. Samtidigt vill vi visa att vi är redo att satsa inför framtiden, säger handlaren Johan Gustafsson.
Nyheter • Publicerad 18 september 2014
Ska bli större. "Genom att förstärka vår butik visar vi att vi är med i matchen. Vi är och ska vara en butik för hela bygden", säger Johan Gustafsson, delägare i Ica Nära Gällstad.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

UT har tidigare i år berättat om generationsskiftet i det familjeägda företaget.

Redan för tre år sedan utökades butikens öppettider. Nu kommer nästa steg, där en satsning på ett ökat sortiment väntar.

Annons

En förutsättning för detta är att den nuvarande affärslokalen byggs ut. Planen är en utbyggnad på cirka 90 kvadratmeter på baksidan av affären. Här ska bli plats för personalutrymmen och lager.

Syftet är att utöka själva butiksytan samtidigt som det öppnar för en effektivare användning av ytorna. Målsättningen är att kunna erbjuda ett bredare sortiment av varor. Fokus kommer att ligga på färskvaror, men även utbudet av andra varugrupper ska breddas.

- Det är våra trogna stamkunder som gör detta möjligt. Vi har märkt ett ökat kundflöde under de senaste åren. Det är våra trogna kunder som handlar oftare. Men vi ser även att nya kunder hittar hit. Det är jätteroligt att vi ser förutsättningar till den här satsningen, säger Johan Gustafsson.

Några siffror över den ökade försäljningen ger inte Johan Gustafsson. Istället lyfter han fram betydelsen av den satsning som nu planeras.

– Butiken har nu nått en punkt, då en satsning på att öka sortimentet känns både naturlig och nödvändig. Vi vill bli en så pass bra butik att vi ska vara valet av butik för boende i bygden, säger Johan Gustafsson.

Förutom ett utökat sortiment och ett större utbud kommer man att satsa på en kompetenshöjning av personalen.

Den hårdnande konkurrensen spelar också en roll för satsningen. Butiker i Borås har utökat och en kommande ny Ica i Ulricehamn står också för dörren.

– Genom att förstärka vår butik visar vi att vi är med i matchen. Vi är och ska vara en butik för hela bygden, säger Johan Gustafsson.

Planeringsmässigt är utbyggnaden i ett tidigt skede. Företaget har tagit en första kontakt med Ulricehamns kommun och inom kort ska bygglov sökas.

Johan Gustafsson ser dock optimistiskt på möjligheterna att genomföra det som planeras. Han nämner ett positivt muntligt besked från närmaste grannen.

Annons

Med detta går ni emot strömmen vad gäller butiker i de mindre orterna?

– Det är tyvärr många mindre butiker som tvingats lägga ner. Men samtidigt finns det nu tecken som tyder på en motsatt utveckling. Kunder söker sig i ökad utsträckning till mindre butiker. Det är närheten som lockar.

Ica Nära Gällstad är ett familjeföretag som driver en mataffär.

Butiken startades 1957 av Anna och Helmer Gustafsson. Rörelsen togs sedermera över av sonen Anders Gustafsson 1978, som drev den under flera år. Förra året gick hans son Johan samt hans fru Karolina Gustafsson in som ägare.

I företaget jobbar i dag sju tillsvidareanställda. Till det kommer sex visstidsanställda samt de tre delägarna, som också jobbar i verksamheten.

Butiken omsättning ligger på 31 miljoner kronor.

Förutom försäljning av livsmedel och annat svarar Ica Nära Gällstad för en omfattande samhällsservice. Postombud samt paketutlämning för DHL samt Schenker är alla en växande verksamhet. Vidare fungerar butiken som apoteksombud samt spelbutik.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons