Annons
Nyheter

Hyresvärden: För många använder badrummet

Det är familjens fel att taket har börjat mögla.
Det säger hyresvärden.
Nyheter • Publicerad 18 februari 2014

George och Layla uppger att de klagat sedan sommaren 2012 på att mögelfläckarna i taket ständigt växer. Men enligt Anders Gidefjord, en av Majblomman fastigheter AB:s ägare, fick bolaget inte in något klagomål förrän sent i höstas. Han menar att problemet med mögel beror på att det bor för många personer i lägenheten.

– Ett badrum av den här typen har inte kapacitet att hantera att det bor sju, åtta personer i lägenheten, säger han.

Annons

Varför fick en så stor familj flytta in i så fall?

– Det är inte alltid man hyr ut till en så stor familj, om man säger så. Familjekonstellationen kan ändras, vi kan ju inte råda över om de blir fel. Men det beror också på hur man använder badrummet, hur ofta man duschar och så.

Enligt Anders Gidefjord har familjen dessutom satt ventilationen ur bruk genom att tejpa för, så att ingen luft har kunnat komma in.

Varför skulle de göra det?

– De tycker väl att det drar. Vi har sagt till dem att inte göra så. Vi har avlägsnat grejorna de har tejpat för. Ventilation betyder ju luftomsättning och är det ingen ventilation så blir det så här.

Hyresgästen George har en annan uppfattning.

– De ljuger. Man kan inte göra något sådant i badrummet. I sovrummet gjorde vi det i en månad under vintern när det var kallt. Men på sommaren har vi öppnat dörrar och fönster för att få in luft.

Om tre månader måste barnfamiljen flytta ut. Uppsägningen beror på att familjen varnats flera gånger för att ha varit för högljudda, och enligt Anders Gidefjord har störningarna varit av så allvarlig karaktär att flera andra hyresgäster valt att flytta från huset.

– Vi har skickat ett antal varningsbrev till dem. Jag vågar inte säga hur många, men det är många, säger han.

Vad händer med lägenheten efter att familjen flyttat ut?

Annons

– Vi kommer att renovera den och göra i ordning den.

Varför har ni inte vidtagit åtgärder efter att ni fick kännedom om mögelskadorna?

– Enligt hyreslagen är de skyldiga att ta hand om lägenheten. De har själva orsakat de här problemen. Nu hoppas vi att de flyttar ut så att vi kan åtgärda det.

Ulricehamnsfamiljen lämnade den 11 februari in skriftliga synpunkter till kommunen med klagomål om möglet. Kommunen har i sin tur meddelat Majblomman fastigheter, som senast den 26 februari ska lämna sina synpunkter eller besked om eventuella åtgärder i lägenheten.

Svartmögel

? I byggnader kan felaktigt utfört fuktskydd eller dålig ventilation orsaka mögelproblem som påverkar inomhusklimatet och därmed även människors välbefinnande och hälsa.

? Vissa arter av svartmögel producerar toxiner som är skadliga för människor. Andra är ofarliga.

? Den som vistas i lokaler där det finns svartmögel kan drabbas av bland annat allergiproblem samt känna obehag av lukten.

Källa: Nationalencyklopedin

Lisa Jalakas
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons