Nyheter

Hotellkök kritiseras för smuts och mögel

Mögel, smuts samt bristande underhåll i stora delar av köket. Efter en oanmäld livsmedelsinspektion i Hotell Bogesund i Ulricehamn riktas hård kritik mot restaurang- och köksverksamheten.
Nyheter • Publicerad 6 september 2011

Det var i torsdags i förra veckan som en livsmedelsinspektör i Ulricehamns kommun gjorde en oanmäld inspektion av restaurangen. Inspektionen utfördes i enlighet med Livsmedelsverkets vägledning vid kontroll av livsmedelsanläggningar.

På totalt sju av tio kontrollerade punkter påtalades brister av olika slag.

En av punkterna där brister konstaterades avser underhållet av lokalen. Några exempel:

? Sprickor i golvet

? Ansamling av svartmögel på vissa ställen

? Beredningsbänkar är sneda och vingliga

På vissa ställen i köket saknas takpanel. Detta är något som bör åtgärdas omgående då det finns stora mängder damm uppe på takpanelen.

Det bristande underhållet ses som mycket allvarligt. Om det inte åtgärdas till nästa offentliga inspektion kommer tillsynsmyndigheten att utfärda ett föreläggande.

Vid inspektionen upptäcktes även stora brister vad gäller rengöringen. Vid kylskåps- och frysväggen fanns det mycket spår av svartmögel. Vid listerna vid skåp, lådor och kyl var det smutsigt (”ett stort behov av rengöring”).

Det visade sig också förekomma mögel i diskmaskinen, vars hängväggar var mycket trasiga. Den verksamhetsansvarige uppmanas se över städrutinerna.

Förvaring av matkartongen anmärktes det också på. Det konstaterades att det förekommer förvaring på golv i kylar och frysar. Därmed samlas smuts under kartongerna, vilket i sin tur riskerar att hamna på någon beredningsbänk.

Andra punktar som kritiseras:

? Under rubriken vattenkvalitet anmärks på bristande rengöring av kranssilarna

? Bristande dokumentering avseende nedkylning och återuppvärmning. Verksamheten uppmanas att omgående börja med dokumentering.

Ett fåtal punkter som kontrollerades klarade sig utan anmärkning. Det gäller personlig hygien, temperatur samt hantering och förvaring av avfall.

En ny inspektion i hotellrestaurangen kommer att genomföras denna vecka för att kontrollera de punkter som ska åtgärdas omgående. Om brister fortfarande konstateras kan ett föreläggande bli aktuellt.

Dessutom krävs att en åtgärdsplan ska tas fram inom två månader. Planen ska visa hur det bristande underhållet ska åtgärdas. Lämnas ingen sådan plan kommer ett föreläggande att utfärdas.

– Det stora problemet vid anläggningen är brister i rutinerna vad gäller rengöring. Man har även bekymmer med inredningen i form bristande underhåll. Med en förbättring här underlättas rengöringen, säger Pär Norgren, miljöchef i Ulricehamns kommun.

Allvarliga brister?

– Ja, vi ser allvarligt på detta.

Törs man äta i hotellrestaurangen, utifrån vad inspektionen visar?

– Hade det varit så illa så hade vi stängt omedelbart. Det som framkommit vid inspektionen är brister som påverkar den långsiktiga kvaliteten på maten. Och sådana brister innebär en ökad risk för matförgiftning.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.