Annons
Nyheter

Holmins nya toppuppdrag för M - föreslås bli ordförande för Västtrafik

Ulricehamns avgående kommunalråd, moderaten, Lars Holmin, blir ordförande i Västtrafiks styrelse. Han får även flera andra uppdrag på regionnivå.
Nyheter • Publicerad 25 november 2014
Lars Holmin flyttar fokus från Ulricehamn till trafikfrågor i regionen.Foto: Henrik Erickson / Arkiv

Lars Holmin är fram till årsskiftet kommunstyrelsens ordförande/kommunalråd i Ulricehamns kommun. 1 januari är det tronskifte, när Socialdemokraterna med stöd av Vänsterpartiet tar över styret och Mattias Josefsson (S) blir kommunalråd.

Men Holmin kommer att fortsätta med politik nästan på heltid. Om man lägger samman alla hans nuvarande och kommande uppdrag – för region och kommun – hamnar man på 85 procent av ett heltidsarvode.

Annons

Från årsskiftet är han ersättare i regionstyrelsen och ledamot av Hälso- och sjukvårdsstyrelsen. Valen gjordes vid Regionfullmäktiges möte i tisdags. Då utsågs även ny styrelse för Västtrafik, med Lars Holmin som ordförande – det sistnämnda ett tungt uppdrag. I ett pressmeddelande från regionens grönblå majoritet heter det att ”kollektivtrafiken och de gröna näringarnas utveckling är avgörande för att hela regionen ska kunna växa.”

Bolaget Västtrafik, som ägs av Västra Götalandsregionen, är Sveriges tredje största företag som sysslar med kollektivtrafik och Sveriges näst största länstrafikföretag.

Den nya styrelsen tillträder efter bolagsstämman som hålls i vår.

Lars Holmin är även ledamot av regionfullmäktige, men det uppdraget har inget fast arvode.

Han kommer att ha kvar ett enda politiskt engagemang på kommunal nivå, nämligen som vice ordförande i kommunfullmäktige, ett arvoderat uppdrag som redan har påbörjats.

– Ordförandeskapet i Västtrafiks styrelse är ett väldigt spännande uppdrag. Att Västtrafik fungerar är en stor del av bygget för att få hela regionen att fungera. Det är en oerhört stor utmaning att få det att bli ännu bättre, säger Lars Holmin.

Vad är det för frågor ni hanterar i styrelsen?

– Det är en en beställar-utförarmodell. Vi får uppdrag av Kollektivtrafiknämnden, det kan handla om nya linjer, nya stationslägen... det finns en mängd utvecklingsmöjligheter. För min del kommer det att handla om styrning och ledning, jag behöver inte sitta inne med en massa faktakunskaper.

Många har synpunkter på hur kollektivtrafiken fungerar. Är det en utsatt post?

– Den är nog ganska utsatt.

Annons

Bo Högborn

bo.hogborn@ut.se

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons