Nyheter
Villamarknaden i Ulricehamns centralort är glödhet just nu.
– Jag har aldrig varit med om en så hög omsättningshastighet, säger Arne Westman på Fastighetsbyrån.
Nyheter • Publicerad 12 oktober 2013

Folk som köper huset före visningen. Spekulanter som vill betala för att ett hus inte ska visas. Budgivning redan första visningen.

Det är hett på den lokala fastighetsmarknaden just nu – glödhett. Folk står i kö för att få köpa.

– Efterfrågan på hus i centralorten är väldigt stor. Omsättningshastigheten är rekordhög. Under mina 25 år har jag aldrig upplevt något liknande, det är nog "all time high", säger Arne Westman, mäklare på Fastighetsbyrån.

Rätt hus med rätt prislapp och det är borta på nolltid. Och givetvis påverkas prisnivån av den stora efterfrågan.

– Ja, priserna i centralorten är på väg uppåt, men jag tycker att vi har hamnat på rätt nivå, att husen är rätt prissatta nu. Vi har lärt oss marknaden.

Att trycket på fastighetsmarknaden i Ulricehamn är så stort beror på att stan är attraktiv som bostadsort, men också på att utbudet är litet. Det finns inte särskilt många villor till salu just nu.

– Frustrerande, tycker Arne Westman, som gärna skulle vilja se en ökad rörlighet på bostadsmarknaden. Men då måste det byggas:

– Det finns alldeles för få hyreslägenheter. Bostadsrätter finns det en del, men alla har inte råd med dem.

Många lite äldre som vill sälja sina hus, vill ha en lägenhet nere i stan, där det är nära till affärer, nära till samvaron på Kullen eller Oasen och inte några branta backar. Men finns det inga lediga lägenheter, ja då stannar de kvar i huset lite längre än de kanske hade tänkt och de som är på jakt efter en villa får snällt vänta eller söka annat boende.

Kanske utanför stan? Jo, Arne Westman bekräftar teorin:

– Det har blivit lättare att sälja hus även utanför centralorten. I Timmele sålde vi nyss fyra villor på två veckor. Och lite tidigare sålde vi på kort tid tre hus på samma gata i Hökerum. Båda de samhällena är populära.

För en del år sedan pratades det mycket om tyskar och danskar som köpte upp hus på landsbygden. I dag är den kundgruppen försvinnande liten; istället är det boråsare, och inte minst göteborgare, som köper hus utanför stan, hus de sedan använder för fritidsboende.

– De tycker att de får mycket hus för lite pengar, konstaterar Arne Westman.

Samma sak gäller människor som kommer från en större stad, har med sig lite pengar efter att kanske ha sålt en lägenhet där och skaffar villa inne i Ulricehamn – de får ett betydligt billigare boende än om de hade gjort samma affär i den tidigare hemstaden.

– Och vi får jätteofta höra att folk är imponerade över vad vi har att erbjuda – Lassalyckan tycker de är en helt fantastisk anläggning. Den har definitivt gjort stan ännu mer attraktiv, säger Arne Westman.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.