Annons
Nyheter

Heta känslor på Ubbarpsmöte

Striden om Ubbarp är inte över. De kritiska synpunkterna på gårdagskvällens samrådsmöte var många och starka.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2014
Kommunens representanter tyckte att det var ett bra möte med många synpunkter. De som kom med synpunkterna, som Peter och Christer Thorné, var mindre nöjda.
Kommunens representanter tyckte att det var ett bra möte med många synpunkter. De som kom med synpunkterna, som Peter och Christer Thorné, var mindre nöjda.Foto: Erik Jullander

Efter att de kommunala tjänstemännen sammanfattat planerna på den nya storetableringen med Ica Maxi, Statoil och McDonald's var det dags för frågestånd i stadshusets kommunfullmäktigesal. Drygt 20 personer fanns på plats och de var inte blyga.

En av frågorna berörde storleken på den "frizon" som ska finnas mellan nyetablering och befintlig bebyggelse.

Annons

– På det första mötet sa de att det skulle vara 100 meter, nu säger de att de har gjort en riskanalys och att det bara ska vara 50 meter, säger Christer Thorné.

Närmaste granne med bensinmacken och hamburgerrestaurangen kommer Peter Thorné att bli. Han flyttade till sitt hus för 28 år sedan.

– Det kommer att bli stora bullerbekymmer och sämre miljö av all extra trafik som kommer, säger Peter Thorné.

– Det är ovanligt att bygga trafik mot bebyggelse. Överallt annars så försöker man ju leda trafik bort från där folk bor, säger Christer Thorné.

Även ridklubben berörs av planerna på nya etableringar.

– Vi är inte emot Ica Maxi men vi vill ha ersättningsmark. Tidigare har vi fått beskedet att det har varit för sent för en sådan önskan men en cykelväg till gick bra att planera. Vi kommer att komma in med synpunkter, säger Mia Löveråsen, ridklubbens vice ordförande.

"Ni skiter väl i de boende", löd en röst under mötet. Något som kraftfullt dementerades av kommunens representanter, som välkomnade skriftliga synpunkter.

– Vi har trots allt inte kommit så långt. Det här är bara ett samrådsförslag. Det går bra att komma in med synpunkter på det, säger Christian Bruhn, planarkitekt.

I sommar ska planen ställas ut för granskning innan kommunfullmäktige nästa vinter fattar beslut i frågan.

Peter Thorné vet vad han ska göra framöver:

Annons

– Det är strid som gäller. Jag kommer att komma in med synpunkter och sedan överklaga i alla instanser som går.

? Just nu: Planen ute för samråd. Öppet för allmänhetens skriftliga synpunkter fram till den 17 februari.

? Sommaren: Planen ska ställas ut för granskning och nya synpunkter.

? I slutet av året: Kommunfullmäktige fattar beslut.

? Några veckor därefter: Beslutet vinner laga kraft.

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons