Nyheter

Henrikssons slutar med blomsterproduktion

Efter 86 år med blomsterproduktion i familjen Henrikssons regi läggs företaget nu ner.
Nyheter • Publicerad 23 juni 2010
Robert Henriksson lägger ner blomsterproduktionen i Villastaden.
Robert Henriksson lägger ner blomsterproduktionen i Villastaden.Foto: Anders Rosenberg

Det var förstås ett svårt beslut för Robert Henriksson som äger blomsterproduktionen hans farmor och farfar startade 1924. Han har själv arbetat där i snart 40 år. Men han verkar ändå tillfreds med sitt val och ser nu fram emot att området, där han själv är född och uppvuxen, utvecklas och blir bostäder istället.

– Jag tycker det ska bli roligt. Jag är inte den typen som blir så nostalgisk så att jag blir ledsen.

Det var flera faktorer som spelade in i beslutet att lägga ner. Han berättar att han hade behövt investera mycket för att driva produktionen vidare, främst i en ny energianläggning eftersom han använder olja. Ingen av barnen ville ta över familjeföretaget och när han sedan hörde sig för med kommunen visade det sig att det fanns ett intresse hos dem att det ska bli bostäder på marken.

En enig kommunstyrelse uttalade sig i måndags positivt om att köpa marken och utveckla den till bostadsmark och Robert har redan börjat avvecklingen av verksamheten. De tre som är anställda förutom han själv och hans fru har varslats och snart går sista lasset med blommor från växthusen.

Men vad ska han och frun göra sedan då, när avvecklingen är klar och växthusen nedmonterade?

Frågan följs av en kort paus.

– Det vet jag faktiskt inte. Det blir spännande.

På sätt och vis lever dock familjeföretaget vidare. Henrikssons blomstergrossist, som drivs av Roberts brorson Alexander, finns kvar som vanligt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.