Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Vi lockas nu av det enkla och okomplicerade

Top gun, skolavslutningar och taco på fredag. När omvärlden blir mer komplicerad är vi många som dras till det enkla.
Henrik EricksonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 11 juni 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tryggheten vid tacobordet. Precis som Top gun-feber och skolavslutningsilska en effekt av att vi nu söker oss mot det enkla och det kända, skriver UT:s chefredaktör.
Tryggheten vid tacobordet. Precis som Top gun-feber och skolavslutningsilska en effekt av att vi nu söker oss mot det enkla och det kända, skriver UT:s chefredaktör.Foto: Gorm Kallestad

Nästan alla som har varit på den nya Top gun-filmen, som just nu rullar på bio, hyllar den. Okomplicerad amerikansk action med en Tom Cruise som ser ut som Tom Cruise alltid har gjort, trots att skådespelaren närmar sig 60.

Det kan tyckas märkligt att en film som utspelar sig bland stridspiloter i krigsmiljö får den här responsen just nu, i en tid då många förfasas över händelserna i Ukraina. Anledningen till hyllningarna ligger sannolikt på ett djupare plan och låt oss återkomma dit efter ett besök lite närmre marken.

Annons

Debatten om skolavslutningarnas genomförande har varit intensiv de senaste veckorna, inte minst i UT. Föräldrar och föräldrars föräldrar har målat upp en katastrofartad bild och att skolorna berövar barn och familjer på några av livets största ögonblick om avslutningarna inte genomförs enligt den modell som varit rådande under många år. Uppklädda barn, parad till kyrkan, välkända sommarsånger och vajande svenska flaggor.

Jag tror att det finns en parallell mellan Top gun och skolavslutningarna. Efter drygt två år av pandemi och med ett krig inpå knuten, en tid då många människor känt en osäkerhet och vanmakt kring sakernas tillstånd, så söker vi nu det kända och det trygga. Tom Cruise på bio är ungefär så mycket som vi orkar med och ”Den blomstertid nu kommer” i en fullsatt kyrka visar på ett annat sätt att allt nu är som vanligt igen.

Under pandemin fanns en stark trend att folk lagade mer mat hemma. Det experimenterades med besvärliga såser och fermenterade grönsaker. Det fanns tid och det skapade på något vis en sinnesfrid att stå där vid spisen.

Just nu upplever vi en rekyl från det. I sommar är det åter färdigmarinerat på grillen, taco på fredag och råkost i färdigpackad påse. Vi är på jakt efter trygghet kring det vi känner är det normala.

Sannolikt är det inte bara det kända och det trygga vi svenskar söker. Känslan är också att vi dras mot ”det enkla”. Alla som håller på med konditionsidrott känner väl till att antalet startande på motionslopp av olika slag minskar kraftigt. Det passar väl in i den här spaningen att konstatera att det är enklare att springa Jälmåleden med några polare en lördag än att härja iväg till Göteborgsvarvet och ha svårt att hitta parkering nära Slottsskogen.

Kompisföreningar likt Ulricehamns triathleter och de löst sammansatta cykelgängen som härjar runt på helgerna växer sig i den här kontexten starkare medan andra föreningar tappar. Det nära och det otvungna lockar. Vi vill inte ha måsten och saker som binder oss. Lagom intervaller, kom när du vill och taco på fredag.

”Det nära och det otvungna lockar. Vi vill inte ha måsten och saker som binder oss. Lagom intervaller, kom när du vill och taco på fredag.”
Henrik Erickson, chefredaktör

Trenden med att tänka bort det besvärliga och dras till det enkla har sina fördelar. Sannolikt mår människan i stort sett bra av att inte krångla till det för mycket. Trenden har dock sina baksidor.

Vi närmar oss ett val och läget i politiken, både på riksplanet och i Ulricehamn, är mer komplicerat än på många år. Här finns en fara i att många lockas av det enkla och det är som är känt. För, något av det enda vi kan vara säkra på om framtiden är att den inte kan mötas med enkla traditionella lösningar.

Säkerhetsläget i Europa är komplicerat, inflationen rusar, klimatkrisen växer och utanförskapet i Sverige tar sig nya former. Ulricehamn ska hantera en växande befolkning, bli snabbare med detaljplaner och hantera komplicerade projekt med skolor, bibliotek och ny simhall.

Det är inte tid för politiker som söker framtidens svar i historien. Varken i riksdagshuset eller i kommunhuset i Ulricehamn.

Annons
Annons
Annons
Annons