Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Miljonrullningen kring nya biblioteket är en skandal

Alla politiska styren har under tre decennier misslyckats med frågan om ett nytt centrum för kulturen i Ulricehamn. Skattebetalarna har fått betala notan och det är en långsamt tickande skandal.
Henrik EricksonSkicka e-post
Publicerad 4 september 2021
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det mest skarpa förslaget på nytt stadsbibliotek i närtid. Förslaget valdes ut som nummer ett efter en avblåst arkitekttävling och en senare förfrågan till tre arkitektfirmor –  men kunde inte genomföras i sin helhet av detaljplaneskäl. Vad som händer nu är efter oenighet i politiken oklart.
Det mest skarpa förslaget på nytt stadsbibliotek i närtid. Förslaget valdes ut som nummer ett efter en avblåst arkitekttävling och en senare förfrågan till tre arkitektfirmor – men kunde inte genomföras i sin helhet av detaljplaneskäl. Vad som händer nu är efter oenighet i politiken oklart.Foto: Efem arktitektbyrå

Året var 2012. I ett av arbetsrummen i rådhuset skapas idén kring ett nytt stadsbibliotek i samma fastighet som Ica Tornet. Huvudkreatörerna till idén är kommunalrådet Lars Holmin (M) och oppositionsrådet Mattias Josefsson (S). Kanske gjorde de båda en high five, som de gjorde när beskedet kom om att väg 40 mellan Ulricehamn och Borås skulle bli motorväg. Stämningen var sådan då.

Politiken ser i det här läget hela ”Ica-affären” som en win win-situation för Ulricehamn. En ny Maxi-butik vid Ubbarp ger tillsammans med övriga etableringar ett gott tillskott av arbetstillfällen. Den mer än två decennier gamla frågan om ett ”kulturhus” kan samtidigt få en central och smidig lösning. Moderaten Holmin är nöjd med att marknaden får vara med och styra (Ica vill få en Maxi-butik till Ulricehamn). Josefsson, som kommer att få ta över frågan efter valet 2014, pratar sig varm om en förbättrad arbetsmarknad i Ulricehamn. Det pratas inte jättemycket om kultur.

Annons

2014 skrivs ett avtal med Ica fastigheter om ett gemensamt ägande av fastigheten där Ica Kvantum ska bli Supermarket. Det är snart tio år sedan. Idag sitter ett tredje kommunalråd, Roland Karlsson (C), med en pengatickande bomb i knäet. Efter att ärendet i torsdags drogs bort från kommunstyrelsens dagordning känns vägen fram till ett färdigt bibliotek fortsatt slingrig.

Det finns två aspekter på den surdeg som i cirka 25 år har knådats i Ulricehamns kommun. Den första, och kanske viktigaste aspekten, är att obeslutsamhet, slarv och valhänthet kostat kommunen många miljoner kronor. Frågan i kommunstyrelsen i veckan, den som aldrig togs upp, handlade om ett tillskott på fem miljoner kronor, för fortsatt projektering och planering. Med arbetstimmar, konsultarvoden och annan tid går det att grovt gissa sig till att planerna på ett kulturhus/nytt bibliotek har kostat skattebetalarna runt 50 miljoner kronor. Då kan vi snart stå ruta ett igen. Det är över tid, och över flera olika politiska styren, en skandal.

”Det är över tid, och över flera olika politiska styren, en skandal.”
Henrik Erickson, chefredaktör

Den andra aspekten handlar om kulturen i Ulricehamn. I snart tre decennier har bibliotekets personal, utställare och andra kulturintresserade fått bilder och framtidsutsikter presenterade för sig. Fortfarande idag har vi ett bibliotek bland mögel och vattenhinkar i Nämndhuset, konstutställarna finns på nåder bakom besvärliga lås och byggställningar i Rådhuset.

Det är i viss mån synd om ”kulturen”. Det är nog också så att Kulturulricehamn är en av förklaringarna till att vi är där vi är. Ulricehamns kulturscen är spretig och svag – det finns inget tryck underifrån. När det folkliga trycket saknas så är det lättare att en fråga hamnar i politiskt limbo.

Efter veckans ickebeslut i kommunstyrelse tar Moderaterna nu taktpinnen i en politisk motståndsrörelse. M vill se ett helt omtag och överge tanken med bibliotek i Ica-huset. Det beskedet kommer alltså åtta år efter det egna partiet tog initiativ till affären.

Oavsett vilken riktning biblioteksfrågan tar nu så blir den högintressant. Det nuvarande styret med Centerpartiet och Nya Ulricehamn sitter på många sätt med Svarte Petter. Pengarullningen kan inte fortsätta och det måste i närtid fattas ett skarpt beslut i frågan.

Från februari 2002 hittas rubriken ”Kulturhuset i Ulricehamn valfråga”. Är det så att vi kan byta ut årtalet till 2022 och återanvända rubriken? Vilken politisk gruppering som skulle gynnas av, eller förlora på, det är svårt att avgöra. Mer säkert är att Ulricehamns skattebetalare, våra läsande barn och alla kulturintresserade är de stora förlorarna.

Annons
Annons
Annons
Annons