Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Hur hade Ulricehamn styrts om bara kvinnor fick rösta?

Ser kvinnor och män olika på hur Sverige bör styras? Statistiken svarar ja på den frågan. Ser kvinnor och män olika på Ulricehamn bör styras? Sannolikt ja – men det är en fråga som ingen egentligen kan svara på.
Henrik EricksonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 2 juli 2022
Henrik Erickson
Detta är en personligt skriven text i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur hade representationen i fullmäktige sett ut om bara kvinnor hade röstat? Den frågan ställer sig UT:s chefredaktör.
Hur hade representationen i fullmäktige sett ut om bara kvinnor hade röstat? Den frågan ställer sig UT:s chefredaktör.Foto: Pernilla Rudenwall

Under veckan har det blivit stort fokus kring nyheter som bygger på SVT/Novus senaste opinionsmätning. Den talar om hur valresultatet skulle bli idag om enbart kvinnor, alternativt enbart män, fick rösta.

Det är riksdagsvalet som den här opinionsmätningen handlar om och det finns en övergripande trend som är tydlig och en mer specifik detalj som är värd att notera.

Annons

Övergripande är det så att kvinnor röstar mer vänster än vad män gör – och det här är en skillnad som ökar. Vänsterpartiet är större bland kvinnor och framför allt är det betydligt fler kvinnor än män som dras till Socialdemokraterna.

Om vi sätter männen i fokus är det tvärtom fler män som röstar på Moderaterna och det är betydligt fler män än kvinnor som drar sig till Sverigedemokraterna. 25,3 procent av männen skulle idag lägga sin röst på SD medan motsvarande siffra för kvinnor är 9,3 procent.

”Den som inte är vänster som ung saknar hjärta, och den som inte är höger som gammal saknar hjärna”, brukar det heta. Eller i alla fall har den sägningen hängt med genom åren. Med SD:s framväxt i svensk politik är höger och vänster dock inte lika givet som det tidigare varit.

”Den som inte är vänster som ung saknar hjärta, och den som inte är höger som gammal saknar hjärna””
Henrik Erickson

Här kommer vi till den mer specifika spaningen kring kvinnor, män och rikspolitik. Kortfattat lyder den att LO-kvinnor i hög grad röstar S medan LO-män i allt högre utsträckning röstar på SD.

Svenska arbetarmän anser sannolikt att SD har enklare och mer raka lösningar och förbättringar sett till deras situation. Att ta tillbaka Sverige till någon typ av tryggt folkhem (vad det nu är) är snarare en SD-paroll, än en S-slogan idag.

I Ulricehamns kommun kunde vi geografiskt se den här trenden för fyra år sedan. I kommunvalet i Ulricehamn hade SD mellan 15 och 17 procent i samtliga landsbygdsdistrikt utom i Marbäck (där en del av Ulricehamns södra delar ingår). Inne i stan nådde SD mellan 7 och 10 procent i de flesta distrikt. Centerpartiet var störst i alla landsbygdsdistrikt utom Ätradalen (där flest röstade på NU) medan Socialdemokraterna dominerade Ulricehamn (förutom Söder där M är störst).

Det är en intressant fråga hur det hade sett ut i valet till kommunfullmäktige i Ulricehamn om vi hade delat upp män och kvinnors röster.

Låt oss först klargöra varför dessa siffror inte finns. På riksnivå bygger statistiken på opinionsmätningar (inte på det faktiska valresultatet) och sådana finns inte på lokal nivå. Det öppnar upp för ett mer spekulativt resonemang kring läget.

Det finns mycket som talar för att rikstrenden skulle slå igenom även i Ulricehamn. Vi är en kommun som röstar ganska likt riks i det stora hela. I Ulricehamn är det också så att vi, likt andra, har flest kvinnor som jobbar inom välfärden och som dras till partier som sätter den överst på agendan.

Nya Ulricehamn sätter delvis höger/vänsterskalan ur spel i Ulricehamn. Känslan är att NU har en betydligt högre andel kvinnor än män bland sina sympatisörer. Främst för att skolan är deras huvudfråga, och inom skolan finns fler kvinnor. Också för att de likt SD utmanar den traditionella makten. På det sättet slåss NU och SD delvis om samma folk i kommunen. De missnöjda kvinnorna hos NU, de missnöjda männen hos SD.

”De missnöjda kvinnorna hos NU, de missnöjda männen hos SD”
Henrik Erickson
Annons

Det som också gör könsfrågan intressant i Ulricehamn är att kvinnor i högre grad röstar på kvinnor – och det är inte speciellt enkelt i Ulricehamn. När UT nu har träffat två toppnamn från varje parti inför valet har antalet kvinnor totalt varit fyra, av 18. Amanda Paasikivi (V) Frida Edberg (KD) och Kerstin Berggren (MP) är kvinnorna som toppar listor inför valet och överlag är det, och har varit, män, män och åter män på toppositionerna i Ulricehamnspolitiken.

Det här har skrivits förr men tål att skrivas igen. Det parti som lanserar en kvinnlig fullblodskandidat till kommunalrådsposten, och som samtidigt har en stark politik för Ulricehamn, har allt att vinna i ett framtida val.

Annons
Annons
Annons
Annons