Annons
Nyheter

Henrik Erickson: Henrik Erickson: Det halvfulla glaset Sommarulricehamn

Är glaset halvtomt eller halvfullt i Ulricehamn om sommaren? UT:s chefredaktör har delvis ändrat åsikt i frågan inför årets semester.
Henrik EricksonSkicka e-post
Krönika • Publicerad 17 juli 2021
Henrik Erickson
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Ulricehamns Tidning politiska etikett är obunden.
Banvallen – en av Ulricehamn sommarmagneter. UT:s chefredaktör funderar på om det är ett bra eller ett dåligt tecken.
Banvallen – en av Ulricehamn sommarmagneter. UT:s chefredaktör funderar på om det är ett bra eller ett dåligt tecken.Foto: Lars-Åke Green

Ulricehamn – vad är du som sommarstad?

Just den diskussionen fördes med en vän på en småländsk altan för några år sedan. Vännen, eller kanske framför allt hans sambo, menade att det egentligen var ganska meningslöst att lämna Ulricehamn under semestern. ”Vi har ju allt”.

Annons

På den här tiden var jag provokativ och kontrade tvärsäkert med att Ulricehamn har en sjö, that's it. Jag menade: Ulricehamn är ingen sommarstad och allt som Ulricehamn har finns på andra ställen, fast bättre.

Nu, några år senare menar jag att det till viss del fortfarande stämmer – men att en viktig sak har hänt. Låt oss återkomma till den.

Läget vid Åsunden är förstås ett kraftigt plus för Sommarulricehamn. Dock menar jag att vi är för dåliga på att utnyttja vattnet. Det finns en handfull badplatser runt sjön och Åsunden är en tummelplats för lokala gösfiskare och annat sjöfolk. Men visst borde sjön ge större effekter än vad den faktiskt gör?

Jag tänker flytande restauranger, badflottar med hopptorn, ett jetski-område vid Åsastugan, vattenskidor och organiserade gösfisketurer. Vi har en sjö, men använder den för lite.

Lassalyckan brukar lyftas fram som en turistmagnet. Vintertid är det lätt att hålla med. Sommartid, knappast. Lassalyckans storhet ligger i många aktiviteter på liten yta men få av sommaraktiviteterna är så bra att de enskilt lockar skaror av turister. Som helhet är Lassalyckanskogen under sommaren en sorglig blandning av tistlar och mackadam.

”Som helhet är Lassalyckanskogen under sommaren en sorglig blandning av tistlar och mackadam.”
Henrik Erickson, chefredaktör

Wakeboarden är ett undantag, en unik anläggning i en damm i skogen. Även mountainbikespåren har tack vare cykelklubbens idoga arbete turismpotential. För löpare, orienterare, vandrare och naturintresserade är underhållningsvärdet att likna vid en safari runt Volvos fabrik på Hisingen.

Sett till sin storlek är Ulricehamn märkligt fattigt på sommarrestauranger och kaféer. Bryggan har sitt läge och Åsundsholms herrgård bubblar i år upp som en lantlig outsider. Hos gågatans aktörer rullar livet vidare som under resterande del av året. Sommar efter sommar rullar på utan kvällsligt folkliv i centrum.

Hemma på Källebacka och Basta kvarn opererar i var sin ände på kafékulturens avlånga skala. Båda har sin absoluta tjusning men borde utmanas av mer surdeg, högt prissatta bruncher och saft i berså.

Hermans lada bär just nu kulturens fana med fyra händer. Sedan Uport lades i kista med lås är det egentligen bara de intima spelningarna på logen som har potential att locka besökande till Ulricehamn. När ladan med sin fantastiska sommaruppställning har vissa svårigheter att sälja slut så är det nära tillhands att se mörka framtidsmoln över Ulricehamn som sommarkulturmetropol.

”Naturen runt Ulricehamn är ju så fin”, sa vännens sambo på den där altanen. ”Jaså”, sa jag. ”Det är skog och en del ängsmark. Inga berg, inga märkliga naturfenomen, ingen unik skog” (läs Hökensås, Åkulla eller Tiveden).

Annons

”Våra vandringsleder som Redvägsleden, Sjuhäradsleden och Vildmarksleden är en stig i en skog”, sa jag. Inget fel med det – men heller inget för Instagramflödet.

Det finns dock en sak med Sommarulricehamn som de senaste åren har blivit riktigt bra – och det är där jag kraftigt ändrat åsikt sedan altansnacket i Småland.

Ulricehamns kommun har i dag lite av varje och något för alla. Här finns härliga bad, alla möjliga idrottsupplevelser, trevlig mat och fika, välskötta vandringsleder, trevliga hotell, läckra husbilsplatser, gratis elbilsladdning och sjönära campingplatser. Här finns historia och kultur, här finns fiskesjöar och dubbla golfbanor. För en mindre inlandskommun är bredden magnifik.

När jag själv nu kastar mig ut på fyra veckors semester så väljer jag att se glaset som halvfullt. I Sommarulricehamn finns det mesta som både jag och turisten behöver – och det är sådär härligt lagom bra att det inte blir Smögentrångt. Här går att njuta alldeles väldigt.

Trevlig sommar på er – vi hörs i augusti.

Annons
Annons
Annons
Annons