Nyheter

Hästpassage lyfts med i Ubbarpsförslag

Trafikverket arbetar med hur korsningen mellan nya motorvägen och 46:an ska se ut och i ett förslag man presenterade i torsdags har en hästpassage för närliggande ridhuset lyfts in.
Nyheter • Publicerad 13 oktober 2014

– Det är positivt att man tänker på hästar och ryttare, att det finns med en egen passage för hästar i planeringen, säger ridskolechef Jenny Johansson.

Men hon tycker fortfarande det finns frågetecken, till exempel kring gång- och cykelvägarna och trafiksäkerheten för elever som ska ta sig till ridskolan.

– Det ska vara säkert för våra elever att ta sig hit och där har vi inte riktigt fått klarhet i hur det kommer se ut, säger hon.

Bakgrunden till att förslaget tas fram för det så kallade Ulricehamnsmotet är byggandet av den nya motorvägen samt kommunens arbete med en ny detaljplan för området, där Ica, Statoil och McDonalds väntas starta verksamhet.

Arbetet med vägplanen började i somras. Bland annat föreslår Trafikverket en ny korsning, förmodligen i form av en cirkulationsplats, för att skapa en infart till de nya verksamheterna som planeras på platsen. Cirkulationsplatsen blir då också en infart till ridhuset.

Det ingår också busshållplatser placerade vid cirkulationsplatsen samt gång- och cykelvägar från Ulricehamn fram till området.

Nytt i förslaget som presenterades i torsdags var att man nu också föreslår en hästpassage norr om cirkulationsplatsen som ska göra det möjligt för ridskolans hästar att passera riksväg 46.

Förslaget att bygga en tunnel under 46:an är inte aktuellt, enligt Kristina Balot som är projektledare för vägplanen. Bland annat innebär en tunnel enligt henne ett för stort markintrång och en för stor kostnad.

Nu ska synpunkterna på vägplanen bearbetas.

– Någon gång i mars räknar vi med att ha ett fullständigt förslag som vi kan ställa ut för granskning, säger Kristina Balot.

Om vägplanen fastställs kan det enligt Trafikverket bli byggstart tidigast hösten 2015.

Anders Rosenberg
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.