Annons
Nyheter

Hårda ord på möte om vindkraft

Representanterna från Eolus möttes av oroliga ortsbor vid gårdagskvällens vindkraftsmöte. Trots att flera av åhörarna sade sig vara för vindkraft, var tonen stundtals bitter efteråt.
Nyheter • Publicerad 5 april 2014
Mikael Henriksson från Eolus hade med sig bilder på hur pass mycket vindsnurrorna kommer att synas.
Mikael Henriksson från Eolus hade med sig bilder på hur pass mycket vindsnurrorna kommer att synas.Foto: Therese Loberg

Projekteringsföretaget Eolus planerar att bygga fyra vindsnurror i Dållebo med en maxhöjd av 180 meter. I går hölls samrådsmöte med allmänheten, dit de boende bjudits in med ett personligt brev.

Mikael Henriksson och Simon Landqvist från Eolus underströk att det i dagsläget saknas alternativ till vindkraft, men möttes av oro kring hur de fyra vindsnurrorna kommer att påverka allt från bostädernas värde till den stjärnklara natthimlen.

Annons

– Det finns inte så många alternativ, säger Simon Landqvist. Men för många är det en rädsla när man inte vet hur det kommer att vara.

Planen är att de fyra vindsnurrorna ska leverera tio procent av Ulricehamn kommuns årliga energiförbrukning på 275 gigawatttimmar. Enligt Mikael Henriksson räknar Eolus redan nu med att processen fördröjs av överklaganden till Länsstyrelsen, men om allt går som planerat kan vindsnurrorna vara på plats om tidigast tre år.

Ortsborna har nu en månad på sig att skicka in synpunkter till Eolus, vilket flera åhörare upplevde?som för kort tidsfrist. Cessna Ewe-Ericson hade kommit ända från Espered, där motståndet mot vindkraftverk är starkt enligt både henne?själv och Eolus representanter.

– I Äspered tänker de bygga 150 meter höga vindkraftverk. Vi är inte emot miljövänlig energi, men vi vill inte att det placeras var som helst utan att man tar hänsyn till människor, säger hon.

Cessna Ewe-Ericson har uppvaktat politiker i Borås och hon var inte den enda på mötet som anmärkte att det är politikerna som borde påverkas. Den plats där Eolus planerar att sätta upp vindsnurror är nämligen utsedd av Ulricehamns kommun.

Sandra Molliver

BT

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons