Nyheter

Hård konkurrens om lunchätarna

Varje dag pågår ett krig i Ulricehamn: kriget om lunchgästerna.
Nyheter • Publicerad 11 mars 2011
Andreas Mellstedt, Anders Toftmark, Kristan Kallin, Klas Carlborg och Dan Karlsson.
Andreas Mellstedt, Anders Toftmark, Kristan Kallin, Klas Carlborg och Dan Karlsson.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Tahsin Ali, delägare Pizzeria Adriatic Tycker du att konkurrensen om lunchgästerna är hård? - Det är oftast inte så svårt att få gäster. Men det är olika från dag till dag. Vi har fler gäster i slutet av månaden än i början. Vad gör ni för att locka lunchgäster? - Vi har salladsbuffé och man kan välja lunchmat ifrån hela menyn.
Tahsin Ali, delägare Pizzeria Adriatic Tycker du att konkurrensen om lunchgästerna är hård? - Det är oftast inte så svårt att få gäster. Men det är olika från dag till dag. Vi har fler gäster i slutet av månaden än i början. Vad gör ni för att locka lunchgäster? - Vi har salladsbuffé och man kan välja lunchmat ifrån hela menyn.Foto: 

I Ulricehamns finns det 26 ställen som serverar lunch. Man kan välja mellan allt från pulvermos till bordsservering och vita dukar. Med så många ställen är konkurrensen hård. Något både luncharna och restaurangägarna är medvetena om.

Mary och Hans Axelsson är pensionärer från Nitta. De är ute och äter lunch i Ulricehamn en gång i veckan. Det blir oftast thaimat eller husmanskost för deras del. Viktigast tycker de är miljön i restaurangen.

- Det är viktigt att det är lugnt, fint och fräscht, säger Mary.

Hon berättar att de ofta tar med gäster till Ulricehamn. Dels för att visa upp staden, dels för att äta en god lunch. Än så länge har de inte varit på något ställe där de varit missnöjda med maten, men vissa saker är viktiga när de väljer restaurang. Det ska vara lätt att ta sig dit, med bra parkeringsmöjligheter. Ett bra salladsbord och kaffe på maten bör ingå i priset. och prisgränsen för Mary och Hans går vid 75-80 kronor.

De tycker att det är lättare att äta lunch i Ulricehamn än i Borås. I Ulricehamn finns det så många ställen på en liten yta, och man behöver inte heller parkera långt ifrån restaurangen eller stressa för att parkeringstiden går ut.

På ett ställe som serverar thaimat sitter en grupp män som alla jobbar på Helge Nyberg AB. De är ute och äter lunch varje dag.

- Utbudet i stan är fantastiskt bra, säger en av männen.

Sällan eller aldrig äter någon av dem korv med mos till lunch. Salladsbord, dryck, och kaffe på maten är sådant de tycker ska ingå i priset. Och så gärna en liten kaka.

- Ett fräscht salladsbord kan avgöra det hela för mig, tycker en av luncharna.

De undviker helst ställen där miljön är jobbig. Höga ljud, ekon och skrap i stolar väljs tveklöst bort. Lunchveteranerna tycker inte att priset ska gå över 75 kronor. Även om en restaurang fokuserar på närproducerat och ekologiskt är det ointressant som lunchställe om priset är dyrare.

- Helt ärligt så skulle inte det ha någon betydelse för oss.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.