Annons
Nyheter
Stora underskott har upptäckts tidigare i kommunens verksamhet.
Men det har inte resulterat i att någon verksamhetschef tvingats sluta, bara timmarna efter att en kritisk rapport lämnats.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2014

Som var fallet efter rapporten i januari gällande äldreomsorgen. Kort efter rapporten fick verksamhetschefen besked ett hon skulle lämna uppdraget.

För några år sedan (2008) upptäcktes ett större underskott hos den dåvarande barn- och utbildningsnämnden. Underskottet var på 12,5 miljoner kronor.

Annons

Därför beställdes en utredning av en extern konsult, för en ”genomlysning av barn- och utbildningsnämndens ekonomi”.

I rapporten konstaterades bristande styrning från nämnd och förvaltningsledning. Det handlade om en ”oförmåga från förvaltningsledningen att fånga upp signaler och omsätta till beslut”. Konsulten konstaterade också att det fanns en ”kultur som inte gynnar god ekonomisk hushållning”.

Formuleringar som känns igen från rapporten om äldreomsorgen, fem år senare.

Även i denna talas om en kultur ”som tillåter att man går back”. Och även här finns en ”otillräcklig styrning” från processchef, verksamhetschef och enhetschefer.

Enligt bokslutet för 2008 gjorde barn- och utbildningsnämnden ett underskott på 12,6 miljoner kronor. Det motsvarar av 2,9 procent av vad som budgeterats.

Underskottet i barn- och utbildningsnämnden resulterade i mycket hård kritik från kommunens revisorer. Först efter votering beviljades nämnden ansvarsfrihet (röstsiffrorna blev 24-15) av kommunfullmäktige.

Ansvarig förvaltningschef petades inte.

När UT nyligen pratade med kommunalrådet Lars Holmin (M), förklarade han sig ha fullt förtroende för kommunchefen. Trots kritiken i äldreomsorgsrapporten mot förvaltningsledningen.

Men ”som högste chef måste man kunna lita på de signaler man får till sig”, sa Lars Holmin.

Då UT frågar förvaltningens högste chef, kommunchefen, om den påstådda bristen på säkra underlag, blir det inga svar. Endast ett allmänt hållet uttalande om hur förvaltningen nu jobbar vidare levereras:

Annons

”Konsultrapporten var tydlig i orsaker och vad som behöver göras. Beslut som fattats i anslutning till konsultrapporten har varit väl underbyggda. Arbetet fortgår nu genom den projektorganisation som tillsatts. Nu krävs ett tydligt fokus för att genomföra de olika delprojekten och att uppnå de resultat som förväntas”, skriver Karl-Erik Claesson i ett mejl.

UT ställde även frågor om vems ansvar det i så fall är, om det under flera år lämnats bristande underlag inför budget.

Frågor kring vems ansvaret är för att ”en underskottskultur är etablerad” vill Karl-Erik Claesson heller inte besvara.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons