Annons
Nyheter

Här bor våra fullmäktigeledamöter

Marbäck har fyra representanter i fullmäktige. Hössna har ingen. Mycket pekar mot att andelen politiker som bor i centralorten kommer att vara rekordhögt efter valet i september. Men spelar det någon roll för besluten var våra folkvalda bor?
Nyheter • Publicerad 10 augusti 2010
Foto: 

På kartan här intill finns 49 ledamöter i kommunfullmäktige utplacerade på en karta över Ulricehamns kommun. Det är en bild, om än något schematisk, som visar den geografiska spridningen på våra folkvalda politiker.

22 av dem bor i eller i Ulricehamns stads absoluta närhet. 27 bor således på det som vi lite grovt kan kalla landsbygden. Direkt efter valet 2006 var den fördelningen lite annorlunda. Då bodde 18 i centralorten och 31 på landsbygden. Det har med andra ord skett en nettoinflyttning av ledamöter till Ulricehamn.

Annons

Mycket talar för att trenden med allt fler politiker boende i centralorten är bestående. Med samma mandatfördelning som i förra valet, och med inröstade ledamöter enligt partiernas vallistor, kommer det att vara helt omvända siffror efter 19 september. 18 ledamöter kommer då från landsbygden, 31 från centralorten.

– Det är tydligt att det blir mer och mer Ulricehamn och då är det en utmaning att se till hela kommunens bästa, säger kommunstyrelsens ordförande Roland Karlsson (C).

Roland Karlsson är mycket bestämd i sin åsikt, att det spelar stor roll var politikerna bor.

– Det är bara att titta på motionerna som läggs fram. Är det en motion som handlar om Trädet, så är det nästan till hundra procent säkert att det är en politiker från Trädet som står bakom den. Detsamma gäller stadsdelar inne i Ulricehamn. Så att det spelar roll var politikerna bor är uppenbart, säger han.

Lars Holmin, som är förstanamn på Moderaternas lista till årets kommunalval, är av en annan åsikt.

– Det finns viktigare frågor än var politikerna bor. Alla i vårt parti ser till kommunen som helhet. Ulricehamn är så litet att geografisk hemvist i kommunen är av mindre betydelse, säger Holmin.

Svaret är kanske inte så förvånande. Moderaterna är ett klart stadscentrerat parti – förutom Vänsterpartiet som har sina två ledamöter i Ulricehamn – med sju av nio ledamöter boende i centralorten.

Holmin säger att Moderaterna jobbar för att få fler kandidater från de mindre orterna runt Ulricehamn. Inte främst för att företräda sin bygd, utan för att komma närmare väljarna.

– Det är lättare att rösta på en person som du känner eller vet vem det är, men som ledamot i fullmäktige tycker jag sedan att alla ska jobba för hela kommunens bästa, säger Holmin.

Roland Karlsson tror att det är svårt att skilja på det privata och politiken.

Annons

– Det är olika frågor som diskuteras på Ica i Gällstad och Ica i Ulricehamn. Du träffar grannar, är aktiv i en förening och får med dig frågor från din vardag, säger han.

Kan den geografiska fördelningen påverka även i stora sakfrågor?

– Absolut. Hössna hade helt klart kunnat tjäna på att ha en eller flera politiker i till exempel en fråga som Björkgårdens vara eller icke vara, säger Roland Karlsson.

Lars Holmin vill hellre lyfta fram andra aspekter än bostadsort.

– För min egen del är åldern på våra ledamöter en viktigare fråga än om de bor i Ulricehamn eller Trädet. Jag är 35 och yngst i fullmäktige. Att de andra fortfarande klappar mig på huvudet är ett problem. Det är bättre att fokusera på den frågan än att försöka skapa konflikter mellan stad och land som en del andra partier gör, säger Holmin.

Ledamöter i fullmäktige

Centralorten Landsbygden

1998 20 29

2002 20 29

2006 18 31

2010* 31 18

* Räknat på mandatfördelning likt valet 2006 och rakt efter partiernas vallistor.

Partiernas förstanamn

Centralorten Landsbygden

1998 3 4

2002 3 4

2006 2 5

2010 6 1

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons