Annons
Nyheter

Handlare oroade för fräcka stölder

Måndagens stöld i guldbutiken där tjuvarna rafsade åt sig smycken är inte en enskild företeelse. För många handlare i Ulricehamn är allt fräckare och mer professionella stölder ett problem.
Nyheter • Publicerad 27 november 2010
UT 23 november.
UT 23 november.Foto: 

Ett yngre par går in i guldaffären, tar en bricka med örhängen och går ut igen.

På Ica är det någon som fyller en kundvagn med fläskfilé och försöker gå ut genom kassan. I Gällstad klipper någon av larmet av kläderna och går ut utan att betala. I Tranemo går en man in i skoaffären och tar pengar och skor under knivhot.

Annons

I en butik i Ulricehamn försöker unga män handla med stulna kort.

Snatterier, stölder, bedrägerier och till och med rån är sådant som handlare kan råka ut för, även i Ulricehamn och Tranemo.

En del ser en utveckling där snatterier och stölder blir både fräckare och mer professionella.

– Tidigare var snattarna kanske inte så slipade som de är i dag, nu kommer det ligor som turnerar och lever på detta. Då blir det ett stort problem, man är inte van vid detta, säger Daniel Göök som är centrumledare i Cityföreningen.

Han tog upp frågan om butiksstölder under ett möte med Svensk Handel på torsdagen. Bakgrunden är bland annat att stölderna sker mer öppet och på ett fräckare sätt.

– Framförallt är de fräckare. Det är en tendens i hela landet att detta ökar och tyvärr är inte vi förskonade, säger han.

Hur handlare upplever problemet är förstås beroende på bland annat bransch.

Lars-Erik Göthager på Ivanhoe i Gällstad bekräftar den här utvecklingen.

– Dels är det samma människor som återkommer, dels blir det här tydligare, öppnare och fräckare, säger han.

Halva oktober och november har de haft stora problem, berättar han. De skyddar sig naturligtvis så mycket det går, men ibland är det som om inget hjälper.

Annons

– Hur vi än gör, hur noga vi än larmar och hur uppmärksamma vi än är blir vi av med grejer, säger han och påpekar samtidigt att det bästa skyddet är uppmärksam personal.

Enligt Stefan Törnblad på Ica i Ulricehamn ökar inte svinnet för dem, men däremot kan han se att de som stjäl blir allt fräckare.

– En del blir mer hänsynslösa, det kan man se lite oftare.

Han talar också om förekomsten av kringresande ligor som är mer specialiserade.

Detta är något som Dan Molander på Sportaffären i Ulricehamn också känner igen.

Annars har de klarat sig bra från stölder den senaste tiden.

– Vi har klarat oss bra ännu, men rätt vad det är torskar man dit, då står man där som ett fån och undrar hur de lyckades.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons