Nyheter
Handelsminister Ewa Björling har träffat drygt 100 exportinriktade företag och fick då ta emot synpunkter från den relativt nybildade Sveriges internationella företagarförening (Siffek).
Nyheter • Publicerad 20 mars 2010
Nader Laalinia, ordförande i Siffek, fick gott gensvar från handelsministern.
Nader Laalinia, ordförande i Siffek, fick gott gensvar från handelsministern.Foto: 

Ordförande för denna förening är Nader Laalinia, som är företagare i Ulricehamn. Han har tidigare för Ewa Björling lämnat ett antal förslag till hur Sveriges små och medelstora företag skall ges bättre förutsättningar för att lyckas med sina exportsatsningar.

När ministern hade fått tid att fundera över dessa förslag blev det dags att träffa 105 företagare vid en träff på tisdagen.

– Några löften fick vi inte, kommenterar Laalinia, men ministern lyssnade och föreföll se positivt på förslagen. De synpunkter hon fick lovade hon ta med sig till sina kolleger i regeringen.

Han tror sig veta att den svenska exporten skulle fördubblas inom en period på fem-tio år om man gör rätt.

– Problemet är att det saknas en strategi, hävdar han.

Det är en sådan som Siffek genom en rad åtgärder vill hjälpa till att ta fram.

Ett sätt är att minska arbetsgivaravgiften med 70 procent. Det skulle, menar Laalinia, ge företagen större utvecklingsmöjligheter.

Han jämställer denna avgift med skatten på alkohol och tobak, skatter som syftar till att minska bruket av dessa droger. Således betecknar han arbetsgivaravgiften som en straffavgift i syfte att hindra företagen att anställa.

– Och det kan väl inte vara rimligt om det svenska välståndet skall öka, menar han.

Vidare efterlyser Laalinia en öppnare och enklare invandringspolitik när det gäller företagare och kompetent arbetskraft.

Dessutom föreslår Siffek exportkrediter till betydligt lägre ränta än vad exportrådet och Almi erbjuder. Man vill ha kredit till Stibors ränta, som är betydligt lägre.

Även stöd till marknadsföringsåtgärder till företag som har färre än 50 anställda vill föreningen ha.

Några löften gavs som nämnts inte, men en positivt inställd minister är ett bra steg på väg.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.