Nyheter

Han vill ha surfplattor till alla politiker

Vänsterpartiet hakar på trenden med att politiker borde ha surfplattor istället för de enorma mängder papper som de nu får.
Nyheter • Publicerad 26 april 2011
Jan-Olof Sundh vill minska slöseriet av papper.FOTO: Pernilla Rudenwall Petrie
Jan-Olof Sundh vill minska slöseriet av papper.FOTO: Pernilla Rudenwall PetrieFoto: Pernilla Rudenwall Petrie

Flera kommuner har skaffat Ipad till sina politiker, skriver bland annat tidningen Computer Sweden.

– Vi gör bedömningen att den här Ipad-investeringen kommer att betala sig på cirka 1,5 år, säger Anders Bergenek, administrativ chef på stadskontoret i Halmstad, till tidningen.

Handlingar till ett enda sammanträde i samhällsbyggnadsutskottet ska ha kostat 23 000 kronor att skicka ut, enligt Anders Bergenek.

Andra kommuner som skaffat Ipad är Gislaved, Bengtsfors, Gällivare, Värnamo, Staffanstorp med mera. Och nu vill alltså Vänsterpartiet att Ulricehamn ska haka på.

Det är Jan-Olof Sundh som har skrivit motionen. Droppen som fick bägaren att rinna över var när han fick hem handlingar till både kommunfullmäktige och kommunstyrelsens möte den här veckan.

– Det är hur mycket papper som helst. Jag vägde dem på min badrumsvåg och de vägde 1,7 kilo. Det är inte klokt, helt sanslöst, säger han.

Han säger att det är rätt många politiker i Ulricehamn som får stora mängder papper regelbundet, och det finns mycket tid och pengar att spara för kommunen genom att införa så kallade läsplattor som möjliggör elektroniska utskick.

Dessutom finns det flera fördelar, som att sena ändringar i handlingarna är lätta att göra och skicka ut elektroniskt. Det behövs inga extra färgbilagor. Och politikerna kan själva välja vad de vill läsa, det skickas alltså inte ut några papper i onödan som bara kommer slängas.

”Jag vågar inte ens tänka tanken hur många kilo papper som varje år delas ut till alla förtroendevalda och även till tjänstemän. Enorma mängder papper, kostnader för porto, kopiering och för de tjänstemän som arbetar med att skriva ut och skicka handlingarna är ett resursslöseri av stora mått.”, skriver han.

Han hyser dock tyvärr inte något större hopp om att motionen kommer att antas. Han fick ingen god respons från övriga politiker när han tog upp frågan.

– Det är nog tveksamt om det här går igenom, säger han.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.