Annons
Nyheter

Gräver eget fibernät i Månstad

I Månstad har fiberföreningen nu satt skopan i jorden. Inom ett år har i stort sett alla i området fiberanslutningen klar att använda.
Nyheter • Publicerad 11 november 2014
Lars Gustafson är ordförande i Månstad Fiber Ekonomisk Förening.
Lars Gustafson är ordförande i Månstad Fiber Ekonomisk Förening.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Per-Inge Karlsson är en av de första som får förberedelse för fiber i sin fastighet.
Per-Inge Karlsson är en av de första som får förberedelse för fiber i sin fastighet.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie
Full rulle. Johan Kallin, Ari Laitinen och Lars Ovesson placerar slangarna i det grävda diket, för den väntande fiberanslutningen.
Full rulle. Johan Kallin, Ari Laitinen och Lars Ovesson placerar slangarna i det grävda diket, för den väntande fiberanslutningen.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Martin Mårtenson sitter i grävskopan och väntar på att de tomma, olikfärgade anslutningsslangarna placeras diket som han grävt. Just denna dag inleds arbetet med att förbereda för fiberanslutning.

När sedan anslutningsslangarna finns på plats kommer fiberanslutningen att blåsas in. Därmed finns förutsättningar till en stabil och betydligt snabbare anslutning för boende och företagare än vad dagens ADSL-modell möjliggör.

Annons

Vi är i Slumvik vid Sämsjön. Det novembergrå duggregnet till trots går Lars Gustafson runt och myser. Han är oerhört nöjd över att arbetet äntligen kommer igång.

– Det känns väldigt bra att vi nu är igång och att så många vill vara med. Det är endast ett fåtal i området som tackat nej. Jag tänker ändå ta en sista kontakt med dem för att de verkligen ska känna att de fått chansen, säger Lars Gustafson, som är ordförande i Månstad Fiber Ekonomisk Förening.

Han berättar att det ligger mycket förberedelser bakom satsningen. Föreningen startade förra året. Sedan dess har man lagt mycket tid på att informera men också på att skaffa information om möjligheterna till fiberanslutning.

Det är ett område som motsvarar Månstads församling som berörs. För att kunna ge tydlig information och få till en nära kontakt med fastighetsägarna har området delats in i tolv byar. För varje by finns så kallade ambassadörer.

– Det finns ett stort engagemang i Månstad. Det har inte varit svårt att få folk att ta ansvar i detta, säger Lars Gustafson

Arbetet har resulterat i att i stort sett samtliga 200 möjliga anslutningspunkter, alltså hushåll och företag, köpt andelar som berättigar till anslutning. Anslutningsgraden ligger på dryga 95 procent.

Föreningen har även ansökt om bidrag från länsstyrelsen/jordbruksverket. Föreningen har noga kontrollerat och fått klartecken till att påbörja arbetet före beslut om bidrag.

– Enligt besked ligger Månstad Fiber bland de tio först inlämnade ansökningarna. Och vi har dessutom högsta möjliga poäng i länsstyrelsens bedömningsmall. Det betyder att vi kan räkna med beslut om bidrag till satsning i maj, säger Lars Gustafson.

– Jag tror detta är framtiden för oss på landsbygden. Allt mer kommer att vara beroende av stabil förbindelse. Fiberförbindelse kommer att öka intresset för att flytta ut på landet, säger Lars Gustafson.

Per-Inge Karlsson anländer. Det visar sig att han är en av de första i Månstad som får sin fastighet förberedd för fiberanslutning.

Annons

– Jag var lite tveksamhet först. Men jag pratade med min son om det och kom då fram till att vara med. För egen del klarar jag mig som det är i dag. Men det blir bra för dem som en dag tar över fastigheten, säger han.

Genom att köpa en andel i Månstad Fiber Ekonomisk Förening får medlemmarna tillgång till fiberanslutning till sina fastigheter. Samtidigt ägs nätet av föreningen.

Arbetet med att gräva ner slang för fiberanslutning i Månstadområdet inleddes den 10 november och väntas vara klart hösten 2015.

En anslutning/insats i Månstads fibers öppna nät är budgeterad till max 14 900 kronor/hushåll.

Christer Seldevall
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons