Nyheter

Grannar rädda för sänkt huspris

Förstörd sjöutsikt och sänkt värde på fastigheterna.
Det är motiven som några fastighetsägare i Ulricehamn anger då de överklagar en detaljplan i Ulricehamn till regeringen.
Nyheter • Publicerad 17 maj 2011

Det är några fastighetsägare i Ulricehamn vänder sig nu till regeringen med ett överklagande gällande detaljplanen för Åkern 1:162.

Fastigheten ligger i södra Ulricehamn, mellan Fridhemsgatan och Marbäcksvägen. Enligt detaljplanen ska området, som i dag är grönområde, öppnas för nybyggnation av ett antal bostäder.

Redan 2004 togs första beslutet i miljö- och byggnämnden om detaljplan för området. Men efter överklagande upphävdes planen av länsstyrelsen. Ytterligare försök att ta beslut om detaljplan för fastigheten har därefter gjorts, med samma resultat (upphävande av länsstyrelsen).

Men efter kommunens senaste beslut om detaljplan för området, som också överklagats av närboende, avslogs överklagandet av länsstyrelsen.

Det är detta som boende i området nu överklagar till regeringen.

Enligt de boende har kommunen inte visat något intresse av dialog med de som mest berörs av en byggnation. I överklagandet sägs även att värdet på en av de nuvarande fastigheter som berörs kommer att sjunka med minst en halv miljon kronor.

Förstörd sjöutsikt samt risk för skador till följd av ändrat vattenflöde anges också som motiv till att få planen upphävd.

I länsstyrelsens senaste yttrande sägs att detaljplanen öppnar för möjligheten till förhållandevis omfattande byggnation framför redan uppförda bostadshus. Dessa kommer att få en inskränkt sjöutsikt.

Men att ”behålla en vacker utsikt eller ett fritt läge när man bor en bit ifrån vatten med andra fastigheter mellan är emellertid ingen oinskränkbar rättighet”, menar länsstyrelsen.

Vid en tidigare bedömning har myndigheten ansett att antagen detaljplan varit så otydlig att det ha varit omöjligt att avgöra påverka för närboende. Länsstyrelsen konstaterar nu att även den nu aktuella detaljplanen i vissa delar lämnar en del att önska när det gäller tydlighet. Men trots dessa brister är den acceptabel.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.